ELLE backstage: Vuurwerk x KRJST

Geüpdatet op 6 Maart 2015 door Isabelle Vander Heyde
ELLE backstage: Vuurwerk x KRJST

KRJST vuurwerk

Dubbele portie Belgian power in Parijs met KRJST en Vuurwerk. Het Brusselse modecollectief doet het met de al even Brusselse electroformatie en dat geeft vonken –pun intended.

Geen klassiek defilé voor onze landgenoten. KRJST zocht en vond deze modeweek onderdak in de Parijse club Silencio. Een underground locatie waar haar mysterieuze wintercollectie tot leven kwam –en dit op de live tonen van Vuurwerk. Maanden geleden werd de videoclip voor deze samenwerking reeds ingeblikt, ELLE.be was erbij: een backstage verslag!

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk70

Het is een dag vol premières voor Jergan, Thieu en Sjam, de jongens achter Vuurwerk. De opnames van een videoclip zijn hen niet onbekend, een verplichte passage hair & make-up dan weer wel: “We zijn vandaag voor het eerst in ons leven geschminkt, heel awkward.” Minder vreemd is naar eigen zeggen de link met de modewereld:“Wij zijn zelf niet zoveel met mode bezig, maar delen met KRJST wel een passie voor al wat visueel is. Onze optredens worden heel vaak begeleid door artwork, clips en fotografie en dat vinden we bij dit label terug.”

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk01
Vuurwerk in volle sigarettenpauze: uitgesproken trots op hun make-up...

Het vijfkoppige team achter KRJST –uit te spreken: “kriest”- sluit inderdaad aan bij die beschrijving. De designers doen aan hun tekentafel meer dan silhouetten ontwerpen alleen: talrijke levendige prints ontsproten reeds aan hun fantasie, tekeningen die de grenzen van een klassieke kledingcollectie maar al te vaak overschrijden. Zo lieten ze voor de gelegenheid hun creativiteit los op de decorstukken van deze videoclip, goed voor verschillende “schilderijen” waardoor de modellen paraderen.

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk94

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk09

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk10

Het centrale thema van de wintercollectie? “De KRJST dynastie, een mix van barokke, koninklijke garderobes en de eigenzinnige stijl van Queen frontman Freddy Mercury.” De Britse queen en een rockgod: ze ogen verrassend harmonieus. “Vergeet vooral ook de muziekinstallatie van Vuurwerk niet: hun LED-lichtjes, de elektrische bedrading,… ze passen allemaal in het plaatje.”

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk38

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk40

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk39

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk03

Freddy Mercury als inspiratiebron in het stijldepartement dus, maar niet op muzikaal vlak. Daar domineert de melancholische sound van Vuurwerk. Melancholisch maar ook up-tempo, ingetogen maar ook dansbaar, electro maar ook pop – laten we gewoon stellen dat het écht moeilijk is een etiket op dit trio te plakken...

Een tekort aan beschrijving die hun succes nochtans niet in de weg staat: onlangs tekenden ze een contract met het Britse Lo Recordings, waarvoor ze de plaat G.R.I.P.  opnamen –met vocals van Max Colombie van Oscar & The Wolf. Verder staan ze binnenkort op de planken van het befaamde SXSW-festival in Texas -mijlen verwijderd van Parijs, van haar defilés en vooral van de hair & make-up stoel. Iets zegt ons echter dat ze het model, dat in de slotscène sensueel tussen de draden van hun setup staat te kronkelen, niet snel zullen vergeten…

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk75

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk25

Of, zoals de KRJST ontwerpers het mooi besluiten: “C’est une belle rencontre..." 

Vuurwerk-KRSJT-by-Eva-Vlonk35(Beeld: Eva Vlonk)

(Meer weten? Ontdek extra beelden achter de schermen van dit project via HelloPlay!)