Expo: hello, my name is Paul Smith

Geüpdatet op 12 Februari 2015 door ELLE België
Expo: hello, my name is Paul Smith

paulintro

Expo alert! Onder het motto Hello, my name is Paul Smith worden wereld en werk van de Britse designer nog tot 7 juli tentoongesteld in het Hasseltse Modemuseum.

 

De tentoonstelling gunt je een kijkje in het brein van het creatieve genie en kende in Londen een waar monstersucces, tijd om ook het Belgische publiek te laten meegenieten van zijn collecties, kunstverzameling, foto's en persoonlijke spullen. Wij hielpen Smith dit alles feestelijk in te huldigen -our pleasure...- en legden hem en passant op de rooster:

Waarom Hasselt? "Why not? Antwerpen en Brussel hebben al vaak zo'n grote expo's gehad. Hasselt heeft iets charmant en is niet meteen een voor de hand liggende keuze. Het is voor mij het Nottigham van Vlaanderen. Bovendien is er hier meer ruimte dan in Londen: er worden meer spullen uit mijn persoonlijk archief, kleding en foto's tentoongesteld, en ik ben daar heel trots op!"

De expo is opgebouwd rond verschillende thema's, die elk in aparte ruimtes worden behandeld:

IMG_2158

Inside Paul's Head

Benieuwd waar een topdesigner als Smith zijn ideeën vandaan haalt? "Overal," luidt het antwoord. "Ik wil jongeren aansporen buiten de lijntjes te kleuren en hun eigen visie op mode te ontwikkelen. Wie goed oplet, vindt immers overal inspiratie -ikzelf ben kinderlijk nieuwsgierig en stel vragen tot het irritante toe.  Het komt er echt op aan de platbereden paden te vermijden en je eigen weg in te slaan. Iemand kopiëren komt neer op de krant van gisteren lezen: het bestaat al. Originaliteit is de sleutel tot succes!"

paul6

paullelelel

My dear Pauline

Het is geen geheim dat Smith zijn succes te danken heeft aan echtgenote Pauline. Ze gaf les aan een modeschool in Nottingham en stimuleerde hem om van zijn talent zijn job te maken. Het was dan ook zij die hem leerde patronen teken en naaien. Smith begon zijn carrière in een piepklein (3mx3m) winkeltje in Nothingham en presenteerde zijn eerste collectie in een hotelkamer in Parijs. Meer kon hij zich toen niet veroorloven. “Ik had mijn collectie letterlijk op de bedden in een hotelkamer gelegd en had enkele potentiële kopers uitgenodigd om de collectie te komen bezichtigen. Na vier uur kwam nog steeds geen kat opdagen. Maar de laatste dag had ik geluk. Iemand plaatste een kleine bestelling en de bal ging aan het rollen.”

paul15

paul13 paul4

De minuscule hotelkamer van weleer werd ondertussen vervangen door ruim 200 winkels in 17 landen...

paul1 paul11

Een niet te onderschatten pijler van Smiths succes is meteen ook zijn leukste eigenschap: ièdereen, maar echt iedereen, is dol op de man! Zijn vele vrienden schakelen hem maar al te graag in voor creatieve zijprojecten, gevolg: de designer heeft een resem waterflesjes, snowboards, wielertruitjes en zelfs een vinylplaat -in samenwerking met David Bowie- op zijn naam staan!

Georganiseerde sloddervos


Paul Smith droomde als kind niet van mode, maar van wielrennen. Hij was geobsedeerd door de koers en alles wat daarrond hing. In de expo vind je dan ook veel koersfietsen en -truitjes terug. “Ik wilde niet doorbreken in de modewereld, maar Eddy Merckx achterna gaan. Helaas liep ik een blessure op, moest ik maanden revalideren en werd mijn droom aan diggelen geslagen."

paullllll

paul8

paul19

Volg Sir Paul Smith op Instagram #takenbyPaul, waarop hij zélf foto's post van alles wat hem inspireert. "Het is mijn visuele dagboek", aldus Smith.

De tentoonstelling loopt vanaf tot 7 juli in het modemuseum van Hasselt. Meer info & tickets hier.

(Stagiaires Karima El Bajaj en Mathilde Van Hoof)