Watch. 3 x wondere wereld van Haute Couture

Gepubliceerd op 31 Januari 2015 door Christin Ho
Watch. 3 x wondere wereld van Haute Couture

hautecouture

De modeweken zijn volop bezig. Modellen maken hun debuut, make-up artiesten zetten de nieuwste beauty looks neer en ontwerpers worden bedolven onder complimentjes of kritiek. Wie creëert uiteindelijk die haute couture looks? De visie van de ontwerper telt, maar ook het piekfijne detailwerk van volgende Parijse ateliers mag niet vergeten worden. Zij houden eeuwenoude ambachten levend en zorgen ervoor dat haute couture niet uitsterft.

1. Verenborduurwerk van Maison Lemarié
In 1880 werd het Parijse Maison Lemarié opgericht. In 1900 waren er 300 plumassiers of verenbewerkers in Parijs, tegen 1960 bleven er nog maar 50 over. In 1996 nam Chanel Maison Lemarié over en houdt het sindsdien de ambacht van de plumassier levend in Frankrijk. Maison Lemarié is één van de weinige ateliers in Frankrijk die een ode brengen aan de elegantie en verfijning van het gebruik van pluimen en veren in de haute couture. Dior, Armani, Chanel, Valentino,... toonden al de geverde pracht van Lemarié op de catwalk.

Watch. 3 x wondere wereld van Haute Couture - 3

1/

2. De duizelingwekkende plissés van Ateliers Gérard Lognon
De familie Lognon is al vier generaties lang de plissé specialist. Slechts een handvol specialisten van Ateliers Gérard Lognon kennen de kneepjes van het vak. De delicate haute couture stukken worden geplooid tussen twee kartonnen vellen en opgewarmd in een aangepaste oven, zodat de plooien mooi in vorm blijven en de stukken niet worden beschadigd. Chanel en Dior zijn bijvoorbeeld al jarenlang gefascineerd door de kunsten van Gérard Lognon.

Watch. 3 x wondere wereld van Haute Couture - 4

2/

3. Het unieke borduurwerk van Maison Lesage
Maison Lesage is een haute couture naaiatelier waar meer dan 60 ton pareltjes, lintjes, edelsteentjes en pailletjes worden bijgehouden in houten dozen. De halfopen lades liggen boordevol garens. Van de ongeveer 200 borduursters in Frankrijk, werken er een veertig tal bij Maison Lesage. Des petits mains - zo worden de borduursters genoemd - hebben oog voor detail, oog voor traditie en oog voor het afwerken van piekfijne haute couture creaties. Balmain, Balenciaga, Chanel en Givenchy bewonderen de creativiteit van Maison Lesage.