Ximon Lee wint H&M Design Award

Gepubliceerd op 28 Januari 2015 door ELLE België
Ximon Lee wint H&M Design Award

BeFunky_B8WthljCYAE7o33.jpg

In Stockholm is de winnaar van de H&M design award 2015 bekend gemaakt. De 24-jarige modestudent Ximon Lee is de lucky one!

Met de H&M Desgin Awards wil de Zweedse modegigant toekomstige talenten die de modewereld verder uitbouwen, aanmoedigen en ondersteunen. De jury, die dit jaar uit Luella Bartley (design director bij Marc by Marc Jacobs),  Justin O'Shea (inkoper bij MyTheresa) en Margareta van den Bosch (creatief adviseur bij H&M) bestond, ging voor een opvallende winnaar. Ximon Lee is de eerste student die de hoofdprijs wint met een mannencollectie.

Hij krijgt een budget van € 50.000 en mocht zijn collectie tonen tijdens de Fashion Week Stockholm. Daarnaast krijgt hij begeleiding van een mentor en zal een deel van de collectie in de herfst van 2015 verkocht worden bij H&M.

De jury was vooral onder de indruk van de moderne en tegelijk poëtische stijl van Ximons collectie, met een sterk gevoel voor materialen en uitzonderlijke aandacht voor detail.

  • Lee komt uit Hong Kong en heeft een opleiding gevolgd bij Parsons New School for Design in New York.
  • Hij liep eerder stage bij Calvin Klein en Philip Lim.
  • De winnende collectie bestond uit 22 looks, samengesteld uit vele lagen en slordig gebonden denim. Tevens liet hij ook vuilniszakken omvormen tot getextureerd vinyl.
  • Voor zijn collectie liet Lee zich inspireren door de documentaire 'De kinderen van Leningradsky'. Het deed hem denken aan zijn eigen jeugd in het noorden van China, dicht bij de grens van Rusland.
  • Hij is de eerste ontwerper van herenkleding die de prestigieuze prijs van H&M wint.

(Stagiaire Mathilde Van Hoof)