MoMu: EXPO Dries Van Noten, Inspirations & more!

Gepubliceerd op 5 Februari 2015 door ELLE België
MoMu: EXPO Dries Van Noten, Inspirations & more!
© Dries Van Noten S/S2007, Foto: Mathieu Ridelle
© Dries Van Noten S/S2007, Foto: Mathieu Ridelle

Vanaf 13 februari opent het MoMu haar deuren voor het grote publiek en er staan drie geweldige tentoonstellingen op het programma. Noteer alvast in je agenda!

Het modeavontuur begint met de langverwachte tentoonstelling van onze landgenoot, Dries Van Noten. Eerst exclusief te bewonderen in het Parijse Les Arts Décoratifs, maar nu ook in Antwerpen. Daarnaarst stellen de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten hun collectie van acht silhouetten voor, en dan is er nog de Europeana Fashion Conference over het innovatief gebruik van digitale content in de modesector.

 

'Dries Van Noten, Inspirations' 

EXPO 'Dries Van Noten, Inspirations' in Parijs (Les Arts Décoratifs) © Karima El bajaj
EXPO 'Dries Van Noten, Inspirations' in Parijs (Les Arts Décoratifs) © Karima El bajaj

Voor de eerste keer in zijn carrière ontsluit ontwerper Dries Van Noten zijn oeuvre in een tentoonstelling: geen klassieke retrospectieve, maar een intieme tocht doorheen zijn artistiek universum. Aan de hand van verschillende thema's geeft hij ons een unieke kijk op zijn creatieve levensloop en neemt hij ons mee naar de kern van zijn inspiratiebronnen.

De tentoonstelling brengt verschillende kunstdisciplines samen aan de hand van een assemblage van historische, beeldende, etnische, filmische en geografische referenties. De invloeden, parallellen en tegenstellingen in het oeuvre van Dries Van Noten worden bijeengebracht in een tentoonstelling die mode combineert met de wereld van de beeldende en schone kunsten.

Met werk van o.a. Yves Klein, Thierry De Cordier, Victor Vasarely, Damien Hirst, Cecily Brown, Pol Bury, Christopher Wool, Hubert Duprat, Pablo Picasso, Mark Rothko en James Tissot.

De tentoonstelling 'Dries Van Noten, Inspirations', loopt van 13/02/15 tot 19/07/2015, in het Modemuseum Provincie Antwerpen. 

1/

Illustraties van Europeana Fashions uit het archief
Illustraties van Europeana Fashions uit het archief

European Fashion Conference
In samenwerking met het MoMu organiseert Europeana Fashion een modeconferentie over het innovatief gebruik van digitale content in de modesector. Er worden lezingen gegeven waar internationale experts uit de mode -en erfgoedsector hun kennis met je meedelen. Hoe kan digitale mode-content gebruikt worden om engagerende concepten te creëren en wat is de rol van het digitale aspect in de businessmodellen van de toekomst? Tijdens de conferentie zullen je vragen beantwoord worden. Ondertussen zijn enkele namen bekendgemaakt, Eugene Rabkin, oprichter van het online modeplatform StyleZeitgeist zal aanwezig zijn, maar ook modejournalisten van Vogue en The Business of Fashion.

De conferentie 'Digital Fashion Futures' duurt drie dagen (24/02/2015 - 26/02/2015), bij te wonen aan het Antwerpse Modemuseum.

2/

Illustraties uit het archief van Europeana Fashions.
Illustraties uit het archief van Europeana Fashions.

Etnisch Kostuum
De derdejaars studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten stellen hun collectie van acht silhouetten voor. Wat houdt dit in? Na een voorafgaand onderzoek van etnische cultuur en kostuum worden patronen, structuren, accessoires, kapsels en decoratie bestudeerd en vertaald. De studenten ontwikkelen een creatieve persoonlijkheid om een bijzondere collectie te realiseren.

Een geweldige manier om inspiratie op te doen waar passie, inlevingsvermogen, creativiteit en mode centraal staan. Bezoek de tentoonstelling 'Etnisch Kostuum' vanaf 13/02/2015 tot 14/06/2015.

(Stagiaire Karima El bajaj)