Zo maak jij dit jaar al je plannen waar

Geüpdatet op 4 Februari 2015 door ELLE België
Zo maak jij dit jaar al je plannen waar

onmydesk

Je notitieboekje puilt uit van de plannen die je vorig jaar al wou verwezenlijken, terwijl er voor dit jaar al een nieuw exemplaar ligt te blinken op je bureau. Herkenbaar? Vanaf nu niet meer dankzij ons handige stappenplan.

Doelen, groot of klein, kan iedereen stellen, alleen de uitvoering ervan kan wel eens tegenslaan. Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland, promotie maken op het werk, gezonder gaan leven of gewoon een oude gewoonte eindelijk eens afleren? Dat lukt je zeker, zolang je beschikt over een stevige dosis motivatie en relativering. En deze tips, natuurlijk.

1. Kies maximum 3 doelen

Op die manier zorg je ervoor dat al je doelen een belangrijke betekenis voor je hebben. Er staat een limiet op je tijd en je energie, dus je kan die twee maar beter spenderen aan iets waar je echt achter staat. Zoek maximum 3 voorstellen waar je naar uitkijkt en al een tijdje mee in je hoofd zit. Wat wil je bereiken in 2015? Welk doel zal de rest wat je wil makkelijker bereikbaar maken? Vind je maar één of twee doelen? Ook goed, zolang het maar must-haves zijn, geen nice-to-haves.

2. Mik hoog

Doel gevonden? Mik dan zo hoog mogelijk. De beste doelen zijn die waar je ongelooflijk opgewonden van wordt, maar die je tegelijk ook doodsbang maken. Ben je bijvoorbeeld van plan je conditie te verbeteren door meer te gaan lopen? Zet je einddoel dan niet op 10 kilometer, maar op een halve marathon. Een groot, inspirerend doel zal je genoeg motiveren om je plannen door te zetten, ondanks de moeilijke periodes. En haal je het toch niet? Dan ben je beslist wel verder geraakt dan wanneer je einddoel lager was dan het nu is.

3. Begrijp de motivatie achter je doelen

Hoe groot of hoe klein je doel ook is, het zal tijd en moeite kosten om hem te behalen. Verschillende keren zal je dat harde werk beu worden en willen opgeven. De comfortzoekende delen in de hersenen zullen je ook proberen te overtuigen dat opgeven ok is en dat de huidige tussenstand goed genoeg is. Daarom deze belangrijke tip: schrijf jouw volledige motivatie gedetailleerd op. Stel je vooral de vraag waarom je zo graag je doel wil bereiken. Lijst vervolgens op wat er gebeurt als je het niet haalt (nadelen) en als je het wel haalt (voordelen). Hang je pleidooi op een zichtbare plaats zodat je er elke dag een keer of twee naar kijkt.

4. Focus op het proces, niet het resultaat

Eens je weet waarom je bepaalde doelen wilt behalen, wordt het tijd om uit te vinden hoe je daar aan begint. Houd alvast deze tip in je achterhoofd: focus op het proces en de dagelijkse taakjes die daar bij komen kijken. Wil je bijvoorbeeld een boek schrijven, maak dan geen saaie planning waarop staat wanneer welk hoofdstuk af moet zijn. Maar houd je elke dag zo’n twee uur bezig met nieuwe stukjes, herschrijf eens wat of zet notities in de kantlijn die je vooruithelpen. Je zult zien dat je zal genieten van het moment zelf in plaats van te stressen over het eindresultaat en de deadline.

(Stagiaire Kiënta Martens)