John Galliano voor Maison Margiela: de première

Geüpdatet op 27 Januari 2017 door Isabelle Vander Heyde
John Galliano voor Maison Margiela: de première

John Galliano stelt zijn langverwachte eerste collectie voor Maison Margiela voor. 

John Galliano, de man die wegens antisemitische uitbarsting aan de deur werd gezet bij Dior, publiek ten onder ging en zich terugtrok om zijn alcoholverslaving te bestrijden. Zover voor de oude koeien, tijd voor het jonge veulen: zijn allereerste werk sinds de beruchte breakdown.

Het was Maison Martin Margiela die de geniale ontwerper een tweede kans bood, in de vorm van het creatief directeurschap van haar "artisanale" (oftewel: couture) collecties. Het startschot daarvan werd vandaag in Londen gegeven -een thuismatch voor de Britse ontwerper, die daarmee al meteen met een MMM-traditie breekt: het modehuis defileert traditioneel altijd in Parijs.

Het verdict van de experts? Dat lees je hier: 

Didier Vervaeren, stylist:

"Ik zie niet meteen de link met het traditionele ready-made principe van het huis: ontwerpen, als het ware op basis van gevonden voorwerpen. De tailoring, die andere traditie, is dan weer dominant. De zin voor detail ook, uitgewerkt in verschillende thema’s: enorme knopen, lintwerk, maskers uit kant -hierin vinden we Galliano’s zin voor drama terug. Anderzijds ook een minimalistische insteek, very Margiela -net als de jeans silhouetten die me de begindagen van de Belg Margiela (en zijn zin voor androgynie) doen herbeleven. Enige domper: de schoenen; een tikje té aanwezig en dramatisch, maar daarin herken je natuurlijk de typische Galliano stempel…”

Nicola Vercraeye, gerant van de MMM-store in Brussel:

„Een razend interessante show! Je voelt uiteraard de flamboyante invloed van Galliano het showbeest, maar ook de tradities van Martin Margiela. Te beginnen met de gemaskerde silhouetten, verhulde doodshoofden in modeland: zij roepen het werk van de Belgische schilder James Ensor op -wiens Britse vader een carnavalwinkeltje in Oostende uitbaatte. Verder ook mannelijke jassen, gekleurde nylons,… en theater! Je moet weten dat de artisanale collectie bij MMM nooit de rekken haalt, maar eerder als moodboard geldt voor de aanstormende prêt-a-porter collectie. Ikzelf kijk er alvast naar uit, wat ik vandaag zag heeft een ferme indruk nagelaten!”

Béa Ercolini, hoofdredactrice ELLE Belgique:

„Voor mij was dit een schizofreen defilé. Soms zag ik Margiela: minimalistisch, tegendraads, explosief. Dan kreeg ik weer Galliano op mijn bord: barok, ‚God Save The Queen’, al even explosief. Het leek wel of twee persoonlijkheden een duel aangingen op de catwalk, weinig sprake van harmonie hier. Maar, eerlijk is eerlijk: ik zag in beide kampen prachtstukken…”