Tweede zwarte model ooit op cover Britse Vogue

Gepubliceerd op 4 Januari 2015 door Christin Ho
Tweede zwarte model ooit op cover Britse Vogue
jourdandunn1
Foto: Burberry

Het Britse topmodel Jourdan Dunn heeft een plaatsje veroverd op de British Vogue wall of fame. Zij is het tweede zwarte model ooit die schittert op de cover van het magazine.

In 2002 kreeg Naomi Campbell de eer om als eerste zwarte vrouw ooit de British Vogue-cover te sieren. In de daaropvolgende 12 jaar werden blanke beroemdheden en modellen op de voorgrond geplaatst. Een uitzondering hierop vormt het nummer van november 2008, Dunn werd samen met modellen Eden Clark en Rosie Huntington-Whiteley opgetrommeld voor de cover. Zangeressen Beyoncé en Rihanna stonden ook al op de omslag van de Britse Vogue.

In september 2013 hadden topmodellen Naomi Campbell, Iman en Bethan Hardisson de kwestie over meer etnisch-culturele diversiteit in de modewereld aangekaart in een open brief: "Niet-westerse modellen geen kans geven is een vorm van racisme, zelfs als modehuizen hen niet opzettelijk discrimineren." Ook modemagazines werden op het matje geroepen.

Eind 2014 werd een choquerend rapport gepubliceerd over de modellen die de covers sierden van 44 internationale magazines. Harper's Bazaar US en UK, British Vogue, Vogue Nederland, Parijs, Oekraïne en Rusland, Teen Vogue, Numéro en LOVE worden ervan beschuldigd dat ze de carrière van modellen met een andere etnisch-culturele achtergrond geen duwtje in de rug willen geven.

Jourdan Dunn is even bekend is als haar tijdgenoten Cara Delevingne en Georgia May Jagger - die al schitterden op de cover van de Britse Vogue - en eindelijk krijgt ze alle aandacht in het nummer van februari 2015.