10 x controversiële modemomenten van 2014

Gepubliceerd op 27 December 2014 door Christin Ho
10 x controversiële modemomenten van 2014

mode13

Van een onverwachte naaktshoot, onrealistische campagnes tot de comeback van Galliano. Dit waren de meest controversiële modemomenten van 2014.

1. 'The perfect body' van Victoria's Secret

mode1

Het Amerikaanse lingerielabel Victoria’s Secret pakt wel vaker uit met topmodellen die weinig om het lijf hebben. Toch heeft de campagne van de behalijn 'The Body' kwaad bloed gezet bij heel wat vrouwen in de Verenigde Staten omdat graatmagere modellen ‘The perfect body’ promoten. Uit misnoegen hadden drie Amerikaanse meisje de protestcampagne #iamperfect op poten gezet. Ze vreesden dat de Victoria's Secret campagne de onzekerheden van jonge vrouwen over hun lichaamsbeeld zou voeden. Na veel ophef veranderde Victoria's Secret de slogan prompt naar ‘A body for every body’.

1/

2. de Jodenster van Zara

mode2

De Spaanse modeketen Zara lag onder vuur met een T-shirt met een grote gele ster uit de kindercollectie. De shirt leek verdacht veel op een gevangenispak van joden tijdens de Holocaust. De modeketen bood daarop onmiddellijk haar excuses aan en het kledingstuk werd uit de rekken gehaald.

2/

3. John Galliano maakt comeback

mode3

Na zijn antisemitische uitspraken op een terras van een café in Parijs in 2011 leek John Galliano's carrière in de modewereld voorgoed voorbij. Anna Wintour bleef hem steunen. Nadat Galliano kort samenwerkte met Oscar de la Renta in 2013, zal hij in 2015 zijn comeback maken. In oktober kondigde het van oorsprong Belgische Maison Martin Margiela aan om in zee te gaan met de excentrieke creatieveling. In januari zal hij zijn eerste collectie voor MMM voorstellen tijdens de London fashion week.

3/

4. Het jaar van Kimye

mode6

Kim Kardashian, Kanye West en dochtertje North slaagden er dit jaar in om non-stop in de spotlights te staan: op de cover van Vogue USA, de nieuwe gezichten van de Balmain SS-campagne 2015, North als een miniversie van Coco Chanel in de CR fashion book van Carine Roitfeld en de bootylicious cover van Kim voor Paper magazine. Wat zou 2015 brengen voor het it-koppel?

4/

5. Jean Paul Gaultier stopt met confectiekleding

mode7

Jean Paul Gaultier heeft de stekker uit zijn prêt-à-porter collectie getrokken en focust zich voortaan op zijn haute couture lijn, parfums en samenwerkingen. Commerciële beperkingen en het hectische tempo van de collecties beperkte zijn vrijheid om met nieuwe frisse ideeën af te komen.

5/

6. Rihanna halfnaakt op rode loper

mode8

Rihanna is tegenwoordig niet te bespeuren in de hitlijsten, maar ze blijft wel media-aandacht krijgen. In juni haalde Rihanna haar CFDA Award voor Stijlicoon van het jaar op in een doorschijnende, met kristallen overladen, visnetjurk. Geen straffe stoot voor iemand die graag pronkt met haar lichaam. Het is eens iets anders dan zonder slip op de rode loper te verschijnen.

6/

 7. Sexy schoolmeisjes van American Apparel 

mode9

Het Amerikaanse kledingmerk American Apparel zit niet om een controverse verlegen. Na de mannequins met schaamhaar en een voormalig topless moslima model als gezicht van een marketingstunt, choqueerde het label opnieuw met de terug naar school campagne. Kritiek op deze foto uit de Lolita-collectie bleef niet uit. De kledingketen werd ervan beschuldigd seksisme en minderjarige porno te willen promoten.

7/

8. Modeshoot partnergeweld in Vogue Italia

mode10

Vogue Italia publiceerde een modeshoot om aandacht te vragen voor partnergeweld. Vrouwelijke modellen besmeurd met bloed die levensloos op de grond liggen of roepen om hulp. Het leken eerder beelden uit een horrorfilm.

8/

9. De naakshoot van Miley Cyrus voor V Magazine

mode11

Ex-Disneysterretjes die willen bewijzen dat ze helemaal niet zo braaf zijn als iedereen denkt. De 22-jarige Miley Cyrus is niet langer het kleine en schattige meisje uit Hannah Montana. Ze geeft geen moer om haar reputatie en poseerde dit jaar naakt voor de lens van - oh jawel - Karl Lagerfeld voor V Magazine.

9/

10. Feministisch protest tijdens de show van Chanel

mode12

De modeshow van Chanel tijdens Paris Fashion week nam de vorm van een feministische manifestatie aan. De catwalk werd omgetoverd tot een Franse boulevard waarop de modellen scandeerden: "History is her story" en "Women's rights are more than alright!" Geloofwaardig? Niet echt, als je weet dat de generale repetitie 4 uur duurde omdat de modellen hun mond niet durfden opentrekken.