De krachtigste feministische boodschappen van 2014

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Christin Ho
De krachtigste feministische boodschappen van 2014

feminist4
Het feminisme is actueler dan ooit. Zelden kwamen gevoelens van onbehagen over de ongelijkheid tussen vrouw en man, zo vurig naar boven bij vrouwelijke beroemdheden. Hoorden ze in vervlogen tijden alleen mooi te wezen, vastberaden en strijdbaar zijn ze nu. De krachtigste feministische boodschappen van 2014. 

1. Emma Watson - ambassadrice HeForShe Campaign van de Verenigde Naties

Het voormalige Harry Potter-sterretje hoefde geen toverspreuk uit te spreken om de leden van de Verenigde Naties voor zich te winnen tijdens haar speech over gelijkheid tussen vrouwen en mannen. De jonge voorvechtster wil af van de negatieve lading die het feminisme heeft gekregen. Feministen zijn geen mannenhaters, ze strijden wel voor gelijke kansen voor vrouw en man. Als ambassadrice van de HeForShe campagne roept ze jongens en manen op om op te komen voor gendergelijkheid.

LEES OOK: Emma Watson scoort met knallende VN-toespraak

1/

2. Malala Yousafzai - jongste winnaar ooit van een Nobelprijs

Op 12-jarige leeftijd hield Malala Yousafzai een dagboek bij voor de BBC over de crappy heerschappij van de Taliban en de onderdrukking van meisjes in haar geboortestreek de Swatvallei in Pakistan. Op 15-jarige leeftijd wordt ze op weg naar school bijna doodgeschoten door een Talibanstrijder. Ze revalideert in Groot-Brittannië, waar ze van daaruit blijft vechten voor goed onderwijs voor meisjes. In 2014 wint ze op 17-jarige leeftijd de Nobelprijs voor de vrede. Ze is de jongste winnaar ooit en ook de eerste Pakistaanse die een Nobelprijs krijgt.

Malala Yousafzai Wins Nobel Peace Prize

2/

3. Beyoncé - Gendergelijkheid is een mythe!

Kan en mag überhaupt een sexy zangeres feministische ideeën verdedigen? Het is een welles-nietes discussie die nergens toe leidt. Éen ding staat vast: Dankzij Beyoncé is het feminisme actueler dan ooit. Haar bijdrage in The Shriver Report, artikels van de hand van wetenschappers en beroemdheden die onder Maria Shriver - ex van Arnold Schwarzeneger en lid van de Kennedy clan - verschijnen over vrouwenemancipatie, deed vragen rijzen over de gelijkheid tussen vrouw en man anno 2014. Independent women verdienen nog steeds minder dan mannen voor dezelfde positie.

feminist1

3/

4. Lena Dunham - Not That Kind of Girl

Lena Dunham is Not That Kind of Girl. Ze trekt zich geen bal aan van heersende schoonheidsidealen, schrijft over haar vagina alsof het haar troeteldier is en wordt beschouwd als de stem van haar eigen generatie. Not That Kind of Girl is een boek vol gezever, maar wel nuttige gezever met een feministische ondertoon.

LEES OOK: Lena Dunham stelt boek voor in Antwerpen

feminist2

 

4/

5. Jennifer Lawrence - cover Vanity Fair als reactie op uitgelekte naaktfoto's 

Een hacker bemachtigde via iCloud honderden naaktfoto's van vrouwelijke beroemdheden en plaatste ze op 4chan. Het grootste hackschandaal uit de geschiedenis. Jennifer Lawrence bevestigde de echtheid van haar foto's en sloeg terug met een interview in Vanity Fair. Ze schaamt zich niet voor haar foto's. "Het is mijn lichaam en ik doe ermee wat ik wil." Haar reactie werd niet door iedereen geapprecieerd, haters hadden haar Wikipedia-pagina gehackt door haar naaktfoto's erop te zetten. De boodschap was duidelijk: Jouw lichaam is ons lichaam. Ga je niet akkoord, dan zetten we jou op je plaats. Bullshit volgens Lawrence.  Vrouwen horen geen slachtofferrol aan te nemen, ze is niet van plan om zich er slecht over te voelen en zich te verontschuldigen voor de naaktfoto's.

LEES OOK: Jennifer Lawrence maakt statement

feminist3