Powerkoppel verlaat Gucci

Gepubliceerd op 12 December 2014 door Laure Vandendaele
Powerkoppel verlaat Gucci

Gucci New Petrovka Flagship Opening Cocktail Party in Moscow
Groot nieuws uit het kamp van Gucci. Ontwerpster Frida Giannini en Chief Executive Officer Patrizio di Marco verlaten hun post bij het Italiaanse modehuis. Dat maakte Kering, het overkoepelende modeconcern waartoe Gucci behoort, vandaag bekend. Wie Giannini zal opvolgen is voorlopig nog niet geweten.

De modewereld blijft verrassen, ook in de laatste maand van het jaar én met de modeweken in het vooruitzicht. Vandaag maakte Kering, het luxe modeconcern waar het Italiaanse modehuis Gucci deel van uitmaakt, bekend dat zowel ontwerpster Frida Giannini als Chief Executive Officer Patrizio di Marco, die ook in het echte leven een koppel zijn,  het label verlaten.

Vanaf 1 januari zal Marco Bizarri, die eerder zijn pluimen bij Stella McCartney Bottega Veneta verdiende, de functie van Patrizio di Marco overnemen. Frida Giannini zelf zal tot na het defilé van Gucci tijdens de modeweek in Milaan bij het bedrijf blijven. Haar opvolger zal in de dagen na haar allerlaatste defilé  bekend gemaakt worden. Intussen doet het gerucht de ronde dat Riccardo Tisci, momenteel ontwerper bij Givenchy, een job bij het modehuis zou hebben aangeboden gekregen.

Over de precieze reden van Giannini's vertrek geeft Kering geen verdere tekst en uitleg. Vermoedelijk liggen de slechte kwartaalcijfers aan het aan de basis van de ontwerperswissel. Gucci worstelt al enkele jaren met een imagoprobleem en verloor heel wat trouwe klanten wegens 'niet exclusief genoeg'. Andere bronnen beweren dan weer dat Giannini en di Marco het schip verlaten om een eigen label uit de grond te stampen.

De 42-jarige Frida Giannini ging in 2002 aan de slag als handtassenontwerpster van het Italiaanse modehuis Gucci. Toen ontwerper Tom Ford het huis twee jaar later verliet om zijn eigen label op te richten, promoveerde Giannini tot hoofdontwerpster van de accessoirelijn. Hoewel de stijl en visie van Giannini niet door iedereen in de modewereld geapprecieerd werd, schopte de ontwerpster het in 2006 tot hoofddesigner van de prêt-à-porterlijn.