10 recepten met vergeten wintergroenten

Geüpdatet op 18 Oktober 2017 door ELLE België
10 recepten met vergeten wintergroenten

wintergroenten

Nu je alle groenten bijna het hele jaar door kan krijgen zouden we vergeten dat de meeste groenten seizoensgebonden zijn. Wij zochten deze 'vergeten groenten' op en vonden deze lekker gerechtjes. 

1/

Kip met knolgroenten en tijm

ca0fd27f-8320-4824-b0b8-a5a5c9983113

Ingrediënten: (4 personen)

  • 800 g kleingesneden aardappelen
  • 4 kleine pastinaken, geschrapt
  • 4 wortels, geschrapt
  • 1 rode ui
  • 4 el olijfolie
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 sinaasappel
  • 4 kipfilets
  • paar plukjes verse tijm

Bereidingswijze:

  1.  Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Kook de aardappeld 5 minuten, en schep ze in de pan. Doe het deksel erop en laat ze bakken tot de randjes wat afbrokkelen.
  3. Verdeel de aardappels, pastinaak, wortel en ui in een grote ovenschotel.
  4. Meng de olie en de honing in een kommetje, knijp de sinaasappel hierover uit.
  5. Besprenkel de overschotel met dit mengsel.
  6. Snij de kipfilets in stukjes en leg ze samen met de uigeknepen sinaasappel tussen de groentjes.
  7. Kruid af met zout en peper en leg de tijm ertussen.
  8. Bak de kipschotel 1 uur tot de kip gaar en goudbruin.

Tip: roer de groentjes om het kwartier zodat deze niet aanbranden.

Recept door Allrecipes.

2/

Salade van vergeten groenten

Salade+van+vergeten+groenten+(4)

Ingrediënten: (4 personen)

  • 1/2 kleine pompoen
  • 1/2 bot raapjes
  • 1 koolrabi
  • 1 preiwit
  • 1 pastinaak
  • 1 verse rode biet
  • 1/2 bakje champignons
  • 4 handenvol postelein
  • 1 klein bokaaltje peren op grootmoeders wijze
  • 4 plakjes gerookte ham
  • een scheutje sesamolie
  • 1 dl rode wijnazijn
  • boter
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Snij alle groenten (uitgezonderd pompoen) in julienne.
  2. Gaar de groentjes in kokend water.
  3. Snij het vruchtvlees van de pompoen in stukjes.
  4. Giet de groentjes af onder koud water tot ze helemaal afgekoeld zijn.
  5. Bak de pompoen stukjes in de pan met boter en kruid af met zeezout.
  6. Stoof de peren in wat wijnazijn.
  7. Roer de julienne van groeten kort door warme boter en voeg de postelein toe.
  8. Schik alle groentjes mooi op een bord.

Recept door Geert Van Der Bruggen

3/

 Bieten en Witte kool met rundvlees

b9d8158a41b588d986561657c54f1079

Ingrediënten: (4 personen)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 20 gr boter
  • 200 gr rundvlees, in kleine blokjes
  • 250 ml runderbouillon
  • 200 gr aardappelen, in blokjes
  • 250 gr witte kool, geschaafd
  • 200 gr rode bieten, geraspt
  • 75 gr prei, fijngesneden
  • 1-2 el rodewijnazijn
  • 150 ml room
  • 1 el fijngehakte peterselie

Bereidingswijze:

  1. Doe de ui, boter, vlees en bouillon in een schaal en verwarm afgedekt 5 minuten op 850 watt in de microgolfoven.
  2. Voeg de aardappelen, witte kool, bieten, prei en rodewijnazijn toe. Kruid af met zout.
  3. Verwarm opnieuw 5 minuten op 850 watt, en dan 20 minuten op 450 watt.
  4. Roer de room er luchtig door.
  5. Bestrooi met peterselie voor het opdienen.

Tip: heb je geen microgolfoven? Kook dan op een vuurtje.

Recept door Okoko recepten

4/

 Soep van aardperen

gezondereceptenaardperensoep-1024x468

Ingrediënten: (4 personen)

  • 500 gr aardperen
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • Diepvrieserwten
  • 1 l water
  • 1 el groentenbouillon
  • 2 dl room (mag ook sojaroom zijn)
  • 1 tl boter
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardperen, ui en aardappel en snij alles in fijne blokjes.
  2. Smelt de boter in een kookpot en stoof de groentjes.
  3. Giet het water erbij en laat alles gaar koken.
  4. Voeg de groentebouillon toe en mix tot alle brokjes weg zijn.
  5. Doe de room erbij en breng op smaak met peper en zout.
  6. Versier de soep met diepvrieserwtjes.

Tip: maak deze soep tot een maaltijdsoep door het toevoegen van geroosterde parmaham.

Recept door My Taste

5/

Stoofpot met koolrabie en wortelpeterselie

bd082dda7bf95327f29f56df7b4df932

Ingrediënten: (4 personen)

  • 4 dl bouillon
  • 2 tl zout
  • 500 gr koolrabie en wortelpeterselie (in blokjes)
  • 80 gr thermogrutten naar keuze
  • 800 gr aardappelen (in blokjes)
  • 2 tl tijm of salie
  • 85 gr jongbelegen kaas (in blokjes)
  • 15 gr voter of 1 el olie

Bereidingswijze:

  1. Leg de koolrabi in een kookpot.
  2. Strooi de grutten eroverheen en leg de aardappelen erop. Roer nog niet om, de grutten worden eerst gelijkmatiger gaar.
  3. Doe een deksel op de pan en zet het vuur op een laag pitje wanneer het deksel heet is.
  4. Kook de stoofpot gaar (ongeveer 20 à 30 minuten)
  5. Meng de kruiden, kaas en boter erdoorheen en laat de pot nog 5 minuten afgedekt doortrekken.

Recept door Smulweb

6/

Salade van schorseneren, aardappel en artisjok

403ccacb3c75c8274387bb0d69494e98

Ingrediënten: (4 personen)

  • 500 gr schorseneren
  • 250 gr aardappels (vastkokend)
  • 6 artisjokharten (uit blik)
  • 2 eieren
  • bosje platte peterselie
  • olie
  • wijnazijn
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • peper

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en maak de schorseneren schoon.
  2. Breng de aardappelen aan de kook en kook ze tot ze gaar zijn.
  3. Kook de schorseneren tot ze beetgaar zijn. (Afhankelijk van de dikte duurt dit 10 tot 20 minuten.)
  4. Kook de twee eieren hard.
  5. Voor de vinaigrette meng 3 dubbel zoveel olie als wijnazijn samen met een eetlepel grove mosterd. Voeg peper en zout toe.
  6. Laat de artisjokharten uitlekken
  7. Meng de aardappelen, schorseneren en artisjokharten in een schaal en giet er de vinaigrette over.
  8. Plet de hardgekookte eiren en bestrooi de kom ermee.
  9. Hak de peterseie fijn en strooi deze over de salade.

Tip: deze salade is zeer lekker bij een stukje vlees zoals kip, kalfsvlees of vis.

Recept door Okke houdt van ...

7/

 Lasagne van pompoen en pastinaak

473f08124e6d066851f89fa0bfc959b8

 Ingrediënten: (4 tot 6 personen)

  • 250 gr lasagnavellen
  • 1 kleine pompoen
  • 1 pastinaak
  • Verse koriander en peterselie
  • Gemalen venkelzaad en komijn
  • Oude parmezaanse kaas
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 1 ui (mag ook een sjalotje zijn)
  • boter/olijfolie
  • venkelzaad
  • Peper, zout, muskaatnoot

Bereidingswijze:

  1. Schil de pastinaak en snij ze in fijne schijfjes.
  2. Was en kuis de pompoen en snij ze in fijne schijfjes.
  3. Snipper de ui fijn, samen met de steeltjes van peterselie en koriander.
  4. Stoof de ui en de steeltjes aan in boter of olijfolie.
  5. Voeg de groenten toe en laat 5 minuten aanstoven.
  6. Kruid af met peper, zout, nootmuskaat en een beetje venkelzaad.
  7. Maak de kaassaus: begin bij de bechamelsaus.
  8. Roer de geraspte parmezaan eronder door en kruid af met peper en zout.
  9. Bedek de bodem van de schaal met kaassaus en leg de lasagnavellen erop. Leg daarboven op de groenten en verse kruiden en overgiet met saus.
  10. Leg de lagen verder tot de schaal vol is.
  11. Bedek de bovenste laag met stukjes mozzarella, parmezaan, peterselie en koriander.

Recept door Food before Brains

8/

Soep van pastinaak en knolselder en pastinaakchips

Soepje+van+pastinaak+en+knolselder+met+pastinaakchips

Ingrediënten: (4 personen)

  • 200 gr knolselder
  • 300 gr pastinaak
  • 1 extra pastinaak voor de chips
  • 2 aardappeltjes
  • 1 zoete ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 l groentebouillon
  • Peper en zout
  • 50g boter
  • Enkele druppels truffelolie

Bereidingswijze:

SOEP

  1. Schil de pastinaak en knolselder en versnipper de ui en look.
  2. Bak dit kort in een beetje boter op een zacht vuur.
  3. Stoof alles en blus met de groentebouillon. Voeg de gesneden aardappel toe.
  4. Breng op smaak met peper en zout en gaar afgesloten verder.
  5. Mix alle brokjes wegzijn en werk af met truffelolie.

PASTINAAKCHIPS

  1. Was de pastinaak en snij in dunne schijfjes.
  2. Bak ze in een voorverwarmde oven die niet te hoog staat.
  3. Serveer ze samen met de soep.

Recept door Flandria

9/

Kardoen met pasta

f5284e665cc01f308b7a2c4e3e8f62d4

Ingrediënten: (2 personen)

  • 5 kardoenstengels
  • 3 teentjes look
  • 2 dl tomaten passata
  • 2 el tomatenpuree
  • Bosje bladpeterselie
  • olijfolie
  • 250 gr penne

Bereidingswijze:

  1. Neem de buitenste stengels van de kardoen weg.
  2. Verwijder de zachte vezels en snij de toppen van de goede stengels tot je ongeveer 30 cm overhoudt.
  3. Kook de kardoen in gezouten water tot 2/3 gaar is.
  4. Versnipper de ui en look en pluk de blaadjes van de peterselie.
  5. Stoof de ui en look en voeg de peterselie toe. Fruit verder tot de ui goudgeel is.
  6. Voeg de tomatenpurree toe, stoof verder en voeg dan de passata toe.
  7. Stoof de kardoen aan in olijfolie.
  8. Voeg de Kardoen samen bij de tomatensaus en laat nog even goed inkoken
  9. Serveer met penne.

Recept door La cucina

10/

Ovenschotel met koolraap en wortel

964663ffb0203db70d586c984cb4f447

Ingrediënten: (5 personen)

  • 7 middelgrote aardappelen, geschild en in twee gesneden
  • 4 middelgrote wortelen (in stukjes)
  • 1/2 koolraap (in stukjes)
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 1 runerbouillonblokje
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Pak en grote en een kleine pan. In de kleine pan leg je de een paar stukjes wortel en een paar stukjes koolraap. In de grote pan leg je de rest van de wortel en koolraap samen met de ajuin.
  2. Voeg het gehakt toe aan de grote pan en voeg water toe in beide pannen.
  3. Zet de twee pannen op het vuur en bak terwijl je regelmatig roert.
  4. Kook de aardappelen 20 minuten gaar.
  5. Doe de bouillon, peper en zout in de pan met vlees.
  6. Zodra het vlees en de groenten gaar zijn, doe je ze in een ovenschaal. Hoe het pannetje met de groenten apart.
  7. Pureer de aardappelen en leg ze op het vlees-groentenmengsel
  8. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven tot de bovenkant bruin wordt (ongeveer 15 minuten).
  9. Serveer en decoreer met de apart gehouden wortelen en koolraap.

SMAKELIJK!

(Stagiaire Laura Németh)