Oscar de la Renta is overleden

Gepubliceerd op 21 Oktober 2014 door Isabelle Vander Heyde
Oscar de la Renta is overleden

Oscar de la Renta at his fashion show at Neiman Marcus-  Chevy C

Droevig nieuws op deze dinsdagochtend: Oscar de la Renta is gestorven op 82-jarige leeftijd na een lange strijd tegen kanker.

Daarmee verliest de modewereld één van haar meest gerespecteerde en geliefde designers.

De ontwerper werd geboren in de Dominicaanse Republiek en vestigde zijn gelijknamige label in de vroege jaren zestig in New York. Al vlug groeide hij uit tot society favoriet. Filmsterren, zangeressen, socialites en zelfs een indrukwekkende reeks First Ladies  werden de laatste 60 jaar in zijn romantische ontwerpen gespot. Zijn bijnaam van rode loper koning heeft hij dan ook dubbel en dik verdiend. Ook zijn bruidsjurken –recent ontwierp hij die van Amal Alamuddin- konden op daverend succes rekenen.

De la Renta met een "debutante" in 1956
De la Renta met een "debutante" in 1956

Ondanks zijn hoge leeftijd en ziekte, bleef de la Renta de laatste jaren erg actief op het modetoneel. Zo nam hij het openlijk op voor John Galliano na diens publieke ondergang en zette hij de deuren van zijn studio voor hem open. Er werd dan ook luidop gespeculeerd dat Galliano zijn langverwachte opvolger zou worden.  Niets bleek minder waar: pas vorige week kondigde de la Renta aan een stapje opzij te zullen zetten, en dit in het voordeel van Peter Copping –voorheen actief bij Nina Ricci. De la Renta zelf zou wel actief blijven als adviseur en finale goedkeuring over de collecties blijven geven.

Tenslotte stond de ontwerper bekend om zijn goedlachse en vriendelijke karakter.