ELLE was erbij: het defilé van Chanel in Parijs

Gepubliceerd op 30 September 2014 door ELLE België
ELLE was erbij: het defilé van Chanel in Parijs

opening-chanel

Chanel manifesteert in le Grand Palais - hoofdredactrice van ELLE België, Nica Broucke, zat op de eerste rij en brengt verslag uit:

Karl Lagerfeld tekende voor een streetwise collectie: deze keer letterlijk te nemen. Le Grand Palais was omgebouwd tot een grote Boulevard Chanel (in het vijfde arrondissement, dat spreekt, want le numéro 5 is het iconische cijfer van het label). De catwalk was een grijze straat, inclusief zebrapaden en regenplassen. Ja, op een detail meer of minder werd niet gekeken.

chanel

Meer dan 2000 man woonde het defilé bij, gezeten op tribunes. Zij die geen zitje konden bemachtigen, konden de show volgen achter een nadar-hek. De beelden van het  decor zijn, terwijl ik dit schrijf, inmiddels de wereld rondgegaan (we zijn nu drie uur later), maar weet dat het origineel nog een stuk spectaculairder was…

Cara Delevingne opende de show onder een soundtrack van The Pet Shop Boys, een parade van topmodellen volgde in haar kielzog, inclusief Gisele Bündchen.

456369372 456369208

De collectie was heel gevarieerd, èchte vrouwen (en ook een occasionele man) op straat hebben immers ook allemaal een andere stijl: ensembles in tweed, wisselden af met bloemenprints. Het witte hemd, met grote ronde kragen, blijft een topper. Deze winter lopen we allemaal – welja, bij wijze van spreken dan – op platte Chanelsneakers, volgende zomer blijven hoge hakken ook achterwege en wandelen we op gouden, hybrides – half veterschoenen, half sandaal – of op gebloemde mocassins of  laarzen. Lagerfeld focust op vrouwen die stevig in hun schoenen staan, vrouwen met power.

456369416 456369836 456369850456369052

De show mondde dan ook uit in een heus (feministisch) manifest. De modellen liepen de finale met spandoeken en pancartes waarop boodschappen te lezen waren als ‘the jeans is androgyn’, ‘Men should be pregnant too’, ‘Feminist mais féminine’, sommigen droegen megafoons mee…  Ja, het feminisme zit, herinner de sterke boodschap van Emma Watson, in de lift. En nu dus ook in de mode.

456369892

PS. In het oktobernummer van ELLE (nu in de winkel) hebben we, toeval bestaat niet, een shoot met modellen die, jawel, poseren met spandoeken en megafoons… 

DEM_ELLE_ACC_MG_6306(Nica Broucke)