Marjolijns Paris Fashion Week dagboek – Dag 1

Geüpdatet op 25 September 2014 door ELLE België
Marjolijns Paris Fashion Week dagboek – Dag 1

parijs

Over Belgische en Japanse debutanten, mode van onder de parasol en Indian Summer.

Het is nog volop zomer in Parijs, merk ik vanuit de taxi die me van Gare du Nord naar mijn hotel brengt, aan Rue de Saint-Honoré. Om de hoek van Colette. Er wacht een grote Dior zak vol uitnodigingen voor mezelf en de collega's van de Belgische pers. Ik ben de eerste hier en maak stapeltjes. Vooral die voor A.F.Vandevorst en Dries Van Noten zijn prachtig.

Léa Peckre toont voor het eerst hier in Parijs een volwaardige collectie en het is meteen ook mijn eerste defilé van deze modeweek. Ze werkt rond constructie en deconstructie, met de zachtheid en stijfheid van de materialen, met volumes die zijwaarts langs het lichaam staan en ceinturen die met velcro om de taille lijken vast getaped. De mooiste silhouetten zijn die van gedrapeerde en gefronste tule of crêpe, afgewerkt met ruches.

(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir
(c) Etienne Tordoir

Het Japanse Anrealage is al jaren groot in eigen land, maar defileert voor het eerst in Parijs. De collectie is uitsluitend zwart/wit en erg conceptueel, met witte jurken die live op de catwalk worden gelaserprint.

Schermafbeelding 2014-09-24 om 08.22.57 Schermafbeelding 2014-09-24 om 08.22.31

Onze landgenoot Anthony Vaccarello vindt meer en meer een evenwicht tussen zijn sterrenstatus (met klanten/fans als Jennifer Lopez, Gisele Bünchen, Anja Rubik, etc) en de gewone, modebewuste mens die zijn kleren kan betalen. Zijn collecties worden seizoen na seizoen draagbaarder, met komende zomer erg knappe bloesjes met diepe, ronde decolleté, militaire jasjes en sexy, asymmetrische rokken en jurken. In een laatste passage toont hij jurken, tops en rokken die lijken samen genaaid uit resten stof waarmee hij zijn uitnodigingen maakte. Leuk als gimmick.

Vaccarello RS15 0387 Vaccarello RS15 0462 Vaccarello RS15 0479 Vaccarello RS15 0541 Vaccarello RS15 0766

De Fransman Simon Port Jacqemus defileert op dezelfde site, maar zijn collectie is van een heel andere orde. De jurkjes in kleurrijke parasolstrepen zijn nu al de schattigste van het seizoen. De strepen lijken ter compensatie van de maagdelijk witte strandstoelen en zonneschermen uit het decor.

Jacquemus RS15 5268 Jacquemus RS15 5299 Jacquemus RS15 5517 Jacquemus RS15 5615 Jacquemus RS15 5684 Jacquemus RS15 5739

We willen de dag afsluiten met de show van het Amerikaanse Hood by Air, op de 28ste verdieping, ergens aan Montparnasse, maar de pr-mensen aan de deur laten iedereen - drummend - buiten in de koude wachten. En ik ben net de verkoudheid die ik in de New Yorkse airco opdeed te boven. Als ze in plaats van iedereen met een uitnodiging, dan ook nog eens enkel de voor hen gekende gezichten doorlaten, hou ik het voor bekeken. Ik sta te bibberen van de koude en sterf van de honger. Tijd voor een glas rode wijn en iets te eten.