Marjolijns Milaan Fashion Week dagboek: Dag 3

Gepubliceerd op 20 September 2014 door ELLE België
Marjolijns Milaan Fashion Week dagboek: Dag 3

opening dagboek 3Over Sportmax, Missoni en het decandente feest van Philipp Plein.

Sportmax defileert op wandelafstand van het hotel. Maar best, het is vroeg, 9u en het was een late avond gisteren. De materialen zijn vrij onzomers - gingham, raffia, jute - en het geheel mist wat pit, maar de jurken en rokken die lijken samengeknoopt zijn wel knap.Sportmax RS15 0021 Sportmax RS15 0085 Sportmax RS15 0214 Sportmax RS15 0042 Sportmax RS15 0142 Sportmax RS15 0289

Vandaag is 'showroomdag', Italiaanse merken als AGL, Sergio Rossi, Santoni, Fratelli Rossetti ea, openen hun showrooms en tonen de nieuwe SS15 collectie. Ze zijn gelukkig bijna allemaal gecentraliseerd rond de zogenaamde Gouden Driehoek in het centrum van Milaan, drie straten met alle luxeboetieks.

Missoni defileert in een gigantische ruimte in het zuiden van de stad. De silhouetten zijn luchtig en vederlicht, genre la isla bonita. Lange jurken voor op een exotisch strand, flapperend in de wind en xl mannenhemden met fleurige bedrukkingen. De zijden haarbanden, hoog opgestoken, net als Erykah Badu, benadrukken de romantische en heerlijk zomerse touch.

Misssoni RS15 1624 Misssoni RS15 1562 Misssoni RS15 1307b Misssoni RS15 1409 Misssoni RS15 1441

We missen de Iceberg show bijna, de shuttle bus (ingelegd door de Camera della Moda om journalisten van defilé naar defilé te brengen) zit vast in het verkeer, dus stappen we uit en nemen de metro. Mijn favoriet silhouet uit de collectie: een blauw hemd op een zwart, asymmetrisch rokje.

Iceberg RS15 3017 Iceberg RS15 3079 Iceberg RS15 3306

In het hotel ga ik me omkleden, samen met de collega van Knack Weekend ben ik vanavond uitgenodigd voor een diner met Philipp Plein en dan kom je best niet op je sneakers opdagen. Ik twijfel tussen mijn zwart broekpak van Stephan Schneider en een LBD van Véronique Leroy, maar kies voor dat laatste. Ik verwacht me aan veel ontblote lichaamszones op en naast de catwalk en wil niet helemaal uit de toom vallen.

Maar eerst nog enkele presentaties: Marina Rinaldi toont een collaboratie met de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos, Herno – een merk van doudoun jasjes dat eerder voor Jil Sander en Prada produceerde – opent een eigen winkel, net als Replay, en Pinko Uniqueness toont een prachtige nieuwe collectie in de Pinko boetiek op Via Montenapoleone.

De Duitse sterontwerper Philipp Plein houdt niet van subtiliteit, wie de man ooit in levende lijve ontmoette, weet dat. Of surf gewoon eens naar zijn website. Voor zijn SS15 defilé en collectie liet hij zich door de onderwaterwereld inspireren. Parelmoerkleurige pailletten, marinestrepen en blinkende toekans, geborduurd op witte jurken. Voor de scenografie neemt hij al enkele seizoenen het Brusselse Villa Eugénie onder de arm. Op een meterslange, nagebouwde rotspartij werden onderwaterbeelden geprojecteerd, vissen, zeewier, en een kwade octopus. Impressionant, net als de smak geld dat dit moet gekost hebben.

Plein RS15 4124 Plein RS15 4376 Plein RS15 4259 Plein RS15 4569 Plein RS15 4448

Voor het diner moeten we enkele trappen naar boven, waar een gigantische tafel vol zwarte decoratie is opgesteld. Het is een vreemd tafereel, beneden op de catwalk is een afterparty aan de gang en de bass dreunt ons bijna van onze stoel. De vismenu is Aziatisch geïnspireerd, met zwart als euhm.. rode draad. We eten zwarte chips, risotto met inkt, zwarte truffel en kaviar en drinken champagne uit zwarte fluten. Tegen het eind van de avond zijn we hees door te pogen over de muziek heen te praten, wat we overigens amper nog durven – laat staan lachen – uit angst dat ons gebit donker is gekleurd. Maar het eten is verrukkelijk en de champagne vloeit rijkelijk. Een waardige afsluiter voor Milan Fashion Week, voor mij dan toch. Morgen vlieg ik terug naar huis. Dinsdag afspraak in Parijs.