Hoe overleef je de modeweken zonder bagage?

Gepubliceerd op 18 September 2014 door ELLE België
Hoe overleef je de modeweken zonder bagage?

milanfashionweek

GETEST: hoe overleef je de modeweken zonder bagage? Maar helaas was het van moeten...

De modeweken, het is iets bijzonders. De opwinding die gepaard gaat bij het ontdekken van de mode van morgen neemt toe naarmate het aantal uitnodigingen binnenstroomt. We zeggen wel eens dat de modeweken dodelijk vermoeiend zijn, we rennen de hele dag de benen van onder het lijf maar je hoort ons niet klagen. In Milaan is het immers nog volop zomer.

Woensdag 17 september, ochtend

Mijn trouwe reisgezel en ik schieten wakker nadat we, elk in ons eigen huis, de nacht aan de zijde van onze koffers hebben doorgebracht. Er moest immers nog heel wat gedaan worden voor het vertrek naar de Italiaanse hoofdstad. Zoals wachten tot wanneer de droogtrommel een laatste lading was droog afleverde. Dat soort zaken.

7u34: We spreken af om een taxi te delen. Maar we bestellen er uiteindelijk twee. We hebben voor een paar dagen immers drie keer de inhoud van onze kleerkast ingepakt.

8u39: We checken onze bagage in, opgelucht dat we het maximumgewicht van 30 kg niet overschrijden.

11u31: We arriveren in Italië en rennen over de loopband om onze bagage op te halen. We zijn gehaast omdat we om 15 uur bij het defilé van Gucci verwacht worden én omdat we honger hebben.

12u02 : We schuiven aan bij de balie van de verloren voorwerpen. Onze koffers, en die van het overgrote deel van onze medepassagiers, zijn spoorloos!

12u36 : We duiken een taxi in en reizen licht, zo zonder onze bagage.

13u37 : Eens aangekomen in het hotel, pakken we onze spullen uit. Een survival kit van de luchtvaartmaatschappij. Later komen we te weten dat die niets met het verlies van onze bagage te maken had. Het systeem dat de bagage sorteert, blokkeerde net voor wij de lucht in gingen.

13u48 : De situatie is ernstig, maar zeker niet dramatisch. We hebben allemaal hetzelfde witte XL T-shirt, shampoo, tandpasta en vaseline.

Merci Brussels Airlines voor de XL T-shirt, vaseline om het gelaat te hydrateren (?!), deo-douche en tandenborstel
Merci Brussels Airlines voor de XL T-shirt, vaseline om het gelaat te hydrateren (?!), deo-douche en tandenborstel

14u59 : We arriveren samen met het overgrote deel van de Belgische modepers bij het defilé van Gucci. Op sportschoenen, dat moet van tijdens mijn schooldagen geleden zijn. Zit zitten comfortabel maar zijn afschuwelijk.

15u07 : Kijk, het zit zo, elke modeweek heeft zo zijn eigen kledingcodes. In New York geldt: hoe extremer, hoe beter. In Londen is het vrijheid, blijheid. De modemensen zijn punks in hart en nieren en dat uit zich, in minder of meerdere mate, in hun kledij. Maar in Milaan ligt het anders. De meisjes lopen er rond in galajurken en dragen schoenen met hakken van wel twaalf centimeter. Wanneer de normale mensen nog aan het eerste kopje koffie van de dag zitten, staan zij al lang paraat om het fashion statement van de dag te maken. Ze zien eruit alsof ze zelf op de catwalk gaan lopen, in plaats van aan de zijlijn toe te kijken. Anna Dello Russo, het Italiaanse, flamboyante artistiek directeur van Vogue Japan, is een mooi voorbeeld van hoe het er in Milaan aan toegaat. Zelf draag ik een grijze sweater (nooit meer!), een kokerrok (dat valt nog te overwegen) en fluo-oranje sneakers. Ik heb geen tranen meer over.

15u52 : We verlaten het Gucci defilé en worden door paparazzi en streetstyle fotografen uit de weg geduwd zodat ze de stijlvolle meisjes achter ons kunnen fotograferen. Hoewel in onze koffer genoeg mooie outfits zaten om een school fashionista’s te kleden, hebben we nu enkel onze onderbroekjes. Waarvan we er trouwens dringend nieuwe moeten kopen.

17u43 : Tijdens de presentatie van Patria Pepe trek ik het niet meer. Kan iemand die verborgen camera uitzetten en me mijn koffers teruggeven?

17u44 : Mijn smeekbede wordt niet aanhoord

17u59 : We wandelen langs een Desigual winkel en plots vind ik alles in de etalage er mooi uitzien. Want de kleren zijn tenminste proper.

18u05 : Ik heb een droge mond en begin overal slangen en spinnen te zien.

18u17 : We worden elk moment op een avondfeest van Gucci verwacht. Omdat we er echt niet in dezelfde outfit als die ochtend willen arriveren, kopen we snel ‘I love Milan’ T-shirts voor de Duomo.

Geïmproviseerde outfit voor het defilé van Gucci
Geïmproviseerde outfit voor het defilé van Gucci

18u19 : De verkoper voelt aan hoe dringend de situatie maar weigert een prijsje te maken.

19u01 : Eens terug in het hotel douchen we met een staaltje van Dove.

20u03 : We arriveren bij Gucci. Iedereen ziet eruit alsof de Oscar-uitreiking elk moment van start kan gaan.

20u08 : We trotseren de photocall.

23u59 : We kruipen vroeg onder de wol want we worden morgenvroeg backstage bij Max Mara, wiens show om 9 uur begint, verwacht.

00u00 : We wensen onze koffers een goede nacht, of ze nu in Zaventem, Miami of Timboektoe zijn.

(Elizabeth Claus)