Fashion Week kick-off: Stockholm

Gepubliceerd op 3 September 2014 door Isabelle Vander Heyde
Fashion Week kick-off: Stockholm

Fashion week stockholm

Elf uur ‘s avonds, een donkere grot. Ik heb een latex masker op en sta naast Lady Gaga. In een hoekje zit Conchita Wurst te keuvelen, gehuld in doorzichtige bodysuit. Een lichtjes verontrustende setting, die nochtans zo onschuldig als de proza van Juffrouw Wurst is: welkom op Stockholm Fashion Week! 

Sinds enkele jaren heeft ook de Zweedse hoofdstad haar eigen modecircus, een week vol Scandinavisch design en verse vis –op dieet of niet, fashionista’s worden hier volgepropt met leuks uit de zee. De uitgelezen kans om Zweedse mode te ontdekken én me op te warmen voor de komende modeweken. Stalen zenuwen: check!

Al worden die zenuwen hier niet al te veel beproefd. Zweden zijn rustig, vriendelijk en extreem efficiënt. Geen semi-hysterische PR-meisjes hier, geen agressieve fotografen of uitgeputte modellen. Wel een goedlachs modevolkje en een gigantisch, kloppend hart. Dat laatste klopt op de muur van eerder vermelde grot, de setting van Björn Borgs S/S 2015 defilé.

Hart

“Een show die volledig in het teken van computerspelletjes staat”, wist creatief directeur James Lee me eerder vandaag te vertellen. In januari lanceert de man een virtueel spelletje waarin de hoofdpersonen zijn collectie dragen. Verder knallen ze elkaar neer. Met liefde weliswaar. Want dàt is tegenwoordig het kenteken van Zweedse mode: “Mensen steken ons qua stijl voortdurend in een minimalistisch hokje, terwijl een merk als Björn Borg juist heel extravagant is. Wat tegenwoordig écht het DNA van Scandinavische mode vormt, is onze open-minded mentaliteit. We zijn heel liberaal, ook op het vlak van liefde en seks, en dat schijnt door in onze collecties.”

Dat verklaart meteen ook de aanwezigheid van Conchita Wurst. Zij pronkt vanavond trots met twee attributen, een Björn Borg bodysuit én hubby Jacques Patriacom, en belichaamt zo als geen ander de nieuwe, Zweedse mode waar Lee het over heeft.

IMG_4210
Zwart of wit, het is allemaal goed in Zweden!

Over naar mijn eigen look, een verstikkend rubberen masker. Dat heb ik van de aanwezige modellen geleend, kwestie van de tijd te doden –ik wacht immers op een gesprek met Lady Gaga. Correctie: met een lookalike. Übercorrectie: met de vrouw op wie la Gaga haar eigen look baseerde. En dat is de Zweedse sterrenstyliste Bea Akerlund. Meestal stelt ze in LA podiumoutfits samen voor de groten der muziekaarde, vanavond is ze even terug op eigen bodem en neemt ze de regie van Björn Borgs show op zich.  Over mijn masker: “Ik wilde de modellen op de Avatars van een computerspel doen lijken, maar ben al gauw in Ken en Barbie toestanden beland. Uiteindelijk komen ze niet helemaal menselijk meer over, dus missie geslaagd.”

Schermafbeelding 2014-09-03 om 11.54.11

Schermafbeelding 2014-09-03 om 11.54.27

BBB
Just Ken, smelling my plastic hair...

Dat was ook het oordeel van de Zweedse ELLE, volgens Akerlund het strengste medium van Scandinavië.  “Ze hebben de beste stijl; als zij iets goedkeuren, weet je dat het écht goed is! Dan kan ik pas rustig slapen.” Ikzelf vond het over the top, maar dan op een positieve manier. Het cliché van minimalisme wordt opnieuw aan diggelen geslagen. Zo ook dat van comfy breigoed en gezellige laarsjes: “Comfort? Dat is voor saaie mensen! Al mijn looks zijn moeilijk te dragen. Mijn motto: als het geen pijn doet, is het niet goed! Artiesten snappen dat, alledaagse mensen (nog) niet.” Normcore, hier een enorme hit, in het Hoge Noorden alweer helemaal passé...

Lady Gaga
James Lee en Bea Akerlund

Liefde en pijn dus, heel veel verse vis, een extreem strenge ELLE en stylisten die Lady Gaga’s stijl dicteren: dit is het Zweedse modelandschap anno 2014. Een modescène om in de gaten te houden!

En zo werd de Fashion Week maand vrolijk in gang gezet. Volgende stop: New York, waar moderedactrice Marjolijn waarschijnlijk wél met semi-hysterische PR-meisjes te maken krijgt. Om van de hitte (het kwik staat op dertig graden!) nog maar te zwijgen. Het arme ding. Hopelijk vindt ze ter plekke wat verse vis om haar zenuwen te kalmeren… 

#neenwezijnnietjaloers #okétochweleenpiepkleinbeetje...