De grote lenteklus is voor velen een vast ritueel. Sommigen vinden het bijna rustgevend, terwijl anderen het gewoon als een klus zien die moet gebeuren. Toch zijn er vaak plekjes in huis die je makkelijk over het hoofd ziet, wat kan leiden tot problemen zoals schimmelgroei. Schimmel is niet alleen lelijk om te zien, maar kan ook serieuze gezondheidsklachten veroorzaken.
Waarom schimmel gevaarlijk is
Schimmel groeit het beste op plekken die donker, vochtig en slecht geventileerd zijn (zoals badkamers en kelders). Als je schimmel in huis hebt, kun je te maken krijgen met ademhalingsproblemen, allergieën en soms zelfs infecties. Daarom is het echt belangrijk om de schimmel zo snel mogelijk op te sporen en aan te pakken (door direct in te grijpen voorkom je dat dit probleem zich verder verspreidt en dat de lucht in huis vervuild raakt).
Vergeten hoekjes in de badkamer
Tijdens de schoonmaak pakken de meesten meteen de zichtbare plekjes aan in de badkamer. Maar er zijn ook plekjes die men vaak vergeet, zoals de binnenkant van het toiletreservoir. Michael Rubino, een expert op het gebied van luchtkwaliteit (degene die precies weet hoe de lucht in jouw huis zou moeten zijn), wijst erop dat hier schimmelsporen zich kunnen nestelen. Hij zegt: “Een schimmelspoor kan zich daarbinnen nestelen, maar als u schimmel in het reservoir aantreft, is het waarschijnlijker dat er hoge niveaus van sporen in de lucht van uw huis circuleren vanwege een bestaand schimmelprobleem.” (Met andere woorden: als je hier schimmel ziet, is er misschien een groter probleem elders in huis aanwezig.)
Tips van de expert
Michael Rubino raadt je aan om met een zaklamp eens goed te kijken op die plekjes waar je normaal niet bij komt, zoals in ventilatiekanalen, onder apparaten, in kasten en onder tapijten (dat zijn vaak de verborgen hoekjes waar schimmel gemakkelijk opduikt). Hij legt uit: “Schimmel kan zich ontwikkelen op moeilijk zichtbare plekken, zoals binnenin muren, onder vloeren of achter kasten.” Als je merkt dat je ademhalingsklachten blijven aanhouden, is het verstandig om een professional in te schakelen.
Schimmel te lijf gaan
Volgens de Environmental Protection Agency (EPA) kun je kleine schimmelplekken (minder dan 10 m²) meestal zelf aanpakken. Maar als het om grotere oppervlakken gaat, is het verstandiger om een specialist erbij te halen (zodat je niet onnodig risico loopt). Materialen als tapijten en plafondtegels zijn poreus en houden schimmelsporen vast; in zo’n geval vervang je die het beste.
Wanneer je de schimmel gaat verwijderen, zorg dan dat je jezelf beschermt met handschoenen, een veiligheidsbril en een masker (om te voorkomen dat je de schadelijke sporen inademt).
Schimmelproblemen zijn uiteindelijk niet alleen maar een doorn in het oog, ze kunnen ook leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Door regelmatig proactief onderhoud te plegen en ook aan die vergeten plaatsjes aandacht te besteden, maak je je huis een stuk veiliger voor jou en je gezin. Als je vermoedt dat er onzichtbare problemen spelen, is het een goed idee om deskundig advies in te winnen (zo pak je eventuele toekomstige problemen beter aan) en zorg je ervoor dat je huis een veilige plek blijft om te wonen.