Haute Couture Fashion Week: onze favorieten

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Isabelle Vander Heyde
Haute Couture Fashion Week: onze favorieten

Haute CoutureNiets geen luilekkere zomer, in Parijs worden deze week de haute couturecollecties van het clubje happy few -niet iedereen maakt aanspraak op die felbegeerde titel- geshowd. Dat betekent keihard werken -vooral dan voor onze ogen, die keer op keer op een spektakel worden getrakteerd. Opvallend veel historische looks dit jaar, maar ook glitter, teenslippers, kroonkurken én een vrouw-met-de-baard. Zet je bril op, leeg je hoofd en aanschouw de meest dromerige collecties van het jaar. Onze favorieten: 

1/

Chanel

Schermafbeelding 2014-07-10 om 15.41.50

 

Open haarden en teenslippers: Karl Lagerfeld maakte het extra gezellig dit seizoen. De ontwerper haalde inspiratie in het appartement van gevierd architect Le Corbusier, goed voor een -voor zijn doen toch- bijzonder sobere setting. Over naar de collectie: nadat hij in zijn beruchte supermarkt de supertrash trend vierde, lijkt Lagerfeld uitgeraasd. De ontwerper ging voor romantische, barokke silhouetten -maar voegde er last-minute toch een lekker brutale afwerking aan toe. Teenslippers dus, maar ook knallende eighties kapsels. Kersje op de taart: de erg zwangere bruid die het defilé afsloot. Bolle buiken, ze zijn weer helemaal in!

2/

Dior

Dior6

 

Raf Simons hield niet vast aan één tijdperk. Hij voorzag een blanke pagina (witte vloeren, witte muren, witte orchideeën -met dank aan onze Mark Colle!) en schreef er gretig geschiedenis op. 18de-eeuwse robes, sixties ruimtepakken, Edwardiaanse jassen,...: een lesje modegeschiedenis dat nooit gaat vervelen!

 

3/

Elie Saab 

Schermafbeelding 2014-07-10 om 15.17.14

Over naar het glitter- en kantfestijn bij Elie Saab.  Glanzend blauw, roze, beige en zwart op de sierlijke gewaden.  Looks die hier en daar leken uit te doven in een romantisch ombre effect: alsof je ìn de kristallen luchters, kader van deze prachtige show, was terechtgekomen.

 

4/

Maison Martin Margiela

Cover MMM

Recyclagefeestje bij Maison Martin Margiela, dat naar goede gewoonte een patchwork van vondsten allerhande bracht. Kroonkurken, stukjes Van Gogh print, zelfs munten (naar verluidt verzameld in oude nachttafeltjes, die op hun beurt op rommelmarkten werden gescoord) komen samen in een verrassend romantische, surreële collectie. Extra leuk dit jaar: een lid van het anders zo geheimzinnige designteam achter MMM wordt de schijnwerpers in geprojecteerd. En wel door Suzy Menkes: zij bombardeert de Belgische Matthieu Blazy tot dé rijzende ster van de modewereld. To be continued...

5/

Jean Paul Gaultier

Schermafbeelding 2014-07-10 om 15.27.21

Het grootste spektakel valt traditioneel bij Jean Paul Gaultier te rapen. De designer ontwierp zijn collectie met een "vampier in joggingbroek" in gedachten...  Lijkbleke modellen, knalrode punkkapsels en Marilyn Manson make-up brachten het modemonster in de modellen naar boven. Folkloristische borduursels verwezen naar de geboorteplaats van oervampier Dracula -althans, dat vermoeden we. En dan was er Conchita Wurst, de vrouw met de baard, die eventjes mocht opdraven. De link met vampiers is ver te zoeken, maar dat zal de rebelse Gaultier worst wezen.

6/

Valentino 

Schermafbeelding 2014-07-10 om 16.01.29

Prerafaëlieten zwaaiden de scepter bij Valentino. Het geniale duo Maria Grazia Chiuri en Pierpaolo Piccioli zond opnieuw frêle Renaissance schoonheden op de catwalk. Luchtige gewaden, fragiele silhouetten, brave halslijnen: het wordt stilaan de regel bij Valentino. Een formule die niet snel gaat vervelen, dat wel: doorzichtige materialen, met leer ingesnoerde tailles en robuste sandalen laten vermoeden dat de geshowde onschuld op elk moment kan vergaan. We love, zoals altijd!

BEKIJK HIER ONZE FAVORIETE LOOKS VAN VORIGE COUTURESEIZOEN