We leven in een wereld die nooit lijkt stil te staan. Voor velen van ons is laat naar bed gaan inmiddels een gewoonte geworden. Wat misschien onschuldig lijkt, kan in werkelijkheid gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Diverse studies tonen aan dat onze slaapgewoonten โ€“ vooral het tijdstip waarop we in slaap vallen โ€“ invloed hebben op onze hartgezondheid. Ja, zelfs het exacte tijdstip kan ertoe doen.

Risicofactoren voor beroertes

Beroertes komen vaak onverwacht en zijn serieuze gezondheidsproblemen. Bekende risicofactoren zijn hypertensie, roken, te hoog cholesterol, stress, lichamelijke inactiviteit, diabetes en alcoholconsumptie. Nieuw onderzoek wijst er daarnaast op dat ook de hoeveelheid, de kwaliteit van je slaap en vooral het tijdstip waarop je naar bed gaat, een rol spelen. Dat laatste zal je wellicht verrassen.

Onderzoek naar slaapgewoonten en hartziekten

In een grootschalig onderzoek werden de slaappatronen en waaktijden van ruim 88.000 deelnemers bestudeerd. De gemiddelde leeftijd was 61 jaar en 58% van de deelnemers was vrouw. Ze hielden gedurende zeven dagen nauwkeurig bij wanneer ze naar bed gingen en weer opstonden. Het is belangrijk om te vermelden dat deze mensen geen geschiedenis hadden van hartproblemen of slaapstoornissen zoals slapeloosheid of slaapapneu.

Wat blijkt: het juiste slaaptijdstip telt

De resultaten waren duidelijk. Mensen die tussen 22:00 uur en 22:59 uur naar bed gingen, hadden het laagste risico op een beroerte. Val je na middernacht in slaap, dan stijgt het risico met 25%. Wie tussen 23:00 uur en 23:59 uur in slaap valt, ziet een risicoverhoging van 12%. Zelfs als je voor 22:00 uur naar bed gaat, stijgt het risico met 24%. Dr. David Plans van de Universiteit van Exeter merkt op: “Het lijkt erop dat er een specifiek moment binnen onze 24-uurscyclus is waarop we het beste in slaap kunnen vallen. Afwijken van dat moment kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.” Fascinerend, niet?

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Een opvallende bevinding is dat vrouwen gevoeliger reageren op veranderingen in hun slaappatroon dan mannen. Dit zou komen door verschillen in de reactie van hun hormoonsysteem (het endocriene systeem) op aanpassingen in het natuurlijke dagritme.

Publicatie en nieuwe onderzoeksrichtingen

De studie werd gepubliceerd in het gerenommeerde European Heart Journal, een uitgave van de Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC). Hoewel er nog geen direct oorzakelijk verband is aangetoond, maken deze resultaten duidelijk dat we ons verder moeten verdiepen in de invloed van ons slaappatroon op hartproblemen en hersengezondheid, vooral bij vrouwen.

Slaap is dus meer dan alleen rust nemen; het speelt een cruciale rol in hoe we ons voelen en functioneren. Door bewuster om te gaan met onze slaaptijden zouden we mogelijk ernstige gezondheidsproblemen kunnen voorkomen met natuurlijke oplossingen. Het is zinvol om stil te staan bij het tijdstip waarop je naar bed gaat, niet alleen bij hoeveel uur je slaapt of hoe goed je uitrust.