Royalcore: De modeacademie van Den Haag

Gepubliceerd op 28 Juni 2014 door Christin Ho
Royalcore: De modeacademie van Den Haag

Gino Anthonisse
Dat Den Haag niet bekend staat als modestad zou wel eens sterk verandering in kunnen komen met de groeiende belangstelling voor de Modeacademie van Den Haag. In 2003 werd het studieplan hervormd, internationale modekenners en -designers traden op de voorgrond in de opleiding. Elf jaar later studeert een nieuwe lichting ontwerpers af die een evenwicht zoeken tussen textiel en mode en ongebruikelijke materialen en innovatieve technieken presenteren aan het publiek.

Vorig jaar werd Jurgi Persoons, ex-student aan de Antwerpse Modeacademie en bekende ontwerper in de jaren '90, aangesteld als hoofddocent van de afdeling Textiel & Mode. "Het is belangrijk dat de studenten hun werk aan de wereld laten zien en kunnen experimenteren met textiel. Daarom hebben wij voor de allereerste keer de internationale pers uitgenodigd," zegt Jurgi.

In het eerste jaar onderzoeken de studenten alle facetten van het textiel- en modevak. Zo worden ze sterk voorbereid op het tweede jaar. Bij aanvang ervan moeten ze kiezen voor de afstudeerrichting mode of textiel, een unicum in de wereld van de modeacademies. Hierbij worden ze bijgestaan en begeleid door talentvolle docenten waardoor de modeacademie een internationaal allure krijgt. Erik Verdonck, Marina Yee (een van de Antwerpse Zes), Jan-Jan Van Essche en Harald Ligtvoet zijn belangrijke namen uit de Belgische modewereld die de ontwerpers van morgen klaarstomen.

Bij de masterstudenten genoten wij vooral van de collecties van Gino Anthonisse en Bastian Visch.

Gino Anthonisse - Lost Wonder
Gino Anthonisse is een ontwerper die steeds op zoek is naar mirakels. Omdat alles in ons leven vooraf bepaald is en een reden heeft, is hij voor Lost Wonder op zoek gegaan naar echte mirakels die niet bestaan in onze maatschappij. Hij haalde zijn inspiratie bij de bizarre en wonderbaarlijke fauna en flora van de Codex Seraphinianus. Door klassieke stukken af te werken met etnische elementen, vreemde materialen als touwen en schelpen, uitdagende technieken, creëert hij miraculeuze silhouetten die wij zouden willen exposeren op de volgende wereldtentoonstelling.


Bastian Visch - Light Studies

Bastian Visch bestudeerde vooraf kledingstukken vanuit verschillende lichtinvallen met de bedoeling een collectie te ontwerpen waarbij elk silhouet er perfect uitziet op elk moment van de dag. Het resultaat: indrukwekkende digitale prints met verschillende schakeringen en texturen die verschillende diepte geven aan Light Studies.

Foto's: Catwalk Pictures