Show 2014: Elle.be ontmoet modeblogger Style Bubble

Geüpdatet op 5 April 2019 door Christin Ho
Show 2014: Elle.be ontmoet modeblogger Style Bubble

3
Jaarlijks kijken wij uit naar de show van de Antwerpse Modeacademie. Verwacht geen saaie commerciële silhouetten, wel ijzersterke collecties die tot stand zijn gekomen met vernieuwende technieken en processen. Wij spotten in het publiek de Britse modeblogger en jurylid Style Bubble:

Is het de eerste keer dat je Antwerpen bezoekt?
Style Bubble
: Neen, dit is al de derde keer dat ik naar Antwerpen afzak. In mijn tienerjaren was ik geobsedeerd door de 'Antwerpse Zes'. Toen ik 16 jaar was had ik genoeg geld gespaard om de Eurostar te nemen en de show van de Antwerpse Modeacademie bij te wonen. Dit jaar ben ik als jurylid gevraagd om de collecties van de masterstudenten mee te beoordelen.

Wat zijn de belangrijkste elementen voor een goede collectie?
Style Bubble
: Elke masterstudent moet een collectie ontwerpen met een sterke identiteit. Zij worden vier jaar aangemoedigd om te experimenteren met nieuwe vormen en originele bewerkingen van materialen. Voor mij is het dan ook belangrijk dat hun afstudeerproject vernieuwend is en er een uniek verhaal achter zit, want je eigen identiteit bewaren is niet gemakkelijk in de modewereld.

Welke sterke punten zijn jou opgevallen tijdens het jureren?
Style Bubble
: Ik heb al in meerdere jury's gezeteld van verschillende modeacademies. Elke modeacademie heeft zijn eigen sterke punten, maar Antwerpen is uniek. Omdat Antwerpen  in de schaduw staat van de grote modesteden Londen, Parijs en New York, hebben belangrijke omwentelingen in de modewereld weinig of geen invloed op de creativiteit van de studenten. Zij zitten in hun eigen wereld, verleggen grenzen en experimenteren met alternatieve en nieuwe technieken en processen.

Tot slot: Hoe ziet volgens jou de toekomst van de modewereld eruit?
Style Bubble
: De modewereld blijft evolueren. De gebruikte stoffen zijn van betere kwaliteit en materialen, zoals plastiek, die normaal gezien weinig of niet worden verwerkt in kledingstukken zullen als basisstoffen gebruikt worden. Daarnaast zal er nog gretig geëxperimenteerd worden met digitale technologieën vb. 3D-printen en laser cutting. Ik denk dat er ook een tegenreactie zal komen op de digitalisering. Niets overtreft immers een handgemaakt kwalitatief kledingstuk. De masterstudenten van de Antwerpse Modeacademie tonen aan dat ze innovatieve technieken beheersen. Hun collecties kunnen daarom niet onderling vergeleken worden met elkaar. Mode hoort bevrijdend te zijn, we zouden beter geen rekening houden met trends.