La Cambre 1 jaar later: Emmanuelle Lebas lanceert schoenenijn

Gepubliceerd op 2 Juni 2014 door ELLE België
La Cambre 1 jaar later: Emmanuelle Lebas lanceert schoenenijn

emmanuelle lebas

Vers van de schoolbanken de harde realiteit in: hoe verloopt de overgang van theorie naar praktijk voor een beginnend ontwerper? Wij vroegen het aan Emmanuelle Lebas, vorig jaar afgestudeerd aan La Cambre en vandaag druk in de weer met haar eigen schoenenlijn. 

Emmanuelle kreeg vorig jaar niets dan lof over haar afstudeercollectie: een reeks architecturale jurken. Nochtans zoekt ze haar geluk tegenwoordig niet in prêt-a-porter, wel in accessoires. Straks stelt de 25-jarige haar allereerste schoenenlijn voor op het Brusselse modefestival Madifesto.

Waarom de keuze voor schoenen? 

“Schoenen hebben me altijd geboeid, tijdens mijn studies heb ik stages gevolgd bij schoenmakers Joachim de Calatay en Robert Clergerie. Daar leerde ik het vak in haar meest artisanale vorm.”Emmanuelle-Lebas

Zijn accessoires een veiligere start voor een beginnend ontwerpster?

“In het huidige modelandschap is het inderdaad een risico om meteen met kledij te beginnen. Jong afgestudeerden bieden collecties tussen prêt-a-porter en haute couture aan, maar moeten noodgedwongen aan haute couture prijzen werken -dat draait meestal uit op een mislukking. Op school leer je mode in zijn meest pure vorm, van prijzen of praktische toegevingen is er geen sprake. Plots moeten we rekening houden met wat het publiek wil, wat rendabel is en wat kan concurreren. Daarom ga ik voorlopig voor schoenen: de markt is meer open en er is veel vraag naar. Je kan er qua stijl ook al eens gek mee doen: mensen zullen sneller een excentrieke schoen kopen dan een mantel of jurk.”

Kan je nog schoenen produceren in België? 

“Zeker! Ik wilde absoluut in eigen land produceren –het is veel te gemakkelijk via Italië of Turkije te gaan. Na uren zoekwerk –en heel wat uitgeputte zoektermen- heb ik een atelier in de buurt van Charleroi gevonden. Het is een beschutte werkplaats, die sociale dimensie vind ik top! Hetzelfde atelier, Metko, heeft ook de schoenen van Stromaes kledinglijn gemaakt.”

Benieuwd wat de toekomst brengt voor deze gemotiveerde nieuweling. Na de eindejaarsshow van La Cambre vorig jaar, kwam Opening Ceremony alvast aankloppen. Het label verkocht met groot succes een selectie uit haar eindejaarscollectie, laten we hopen dat ze met haar schoenenlijn een even grote stap kan zetten!

Emmanuelle-Lebas7 Emmanuelle-Lebas8 Emmanuelle-Lebas9(Via Elle Belgique, Elisabeth Clauss)