Antwerp’s Most Brilliant: zo vind je schitterende juwelen van de hoogste kwaliteit

Gepubliceerd op 23 december 2022 door ELLE Partner
Antwerp’s Most Brilliant: zo vind je schitterende juwelen van de hoogste kwaliteit Diamani Jewels ©Noortje Palmers

Wist je dat 86% van alle ruwe en 50% van alle geslepen diamanten in Antwerpen worden verhandeld? De stad is dan ook de plek bij uitstek om een kostbaar juweel te kopen. En omdat je dat natuurlijk liefst met een gerust gevoel doet, helpt het Antwerp's Most Brilliant-kwaliteitslabel je bij het zoeken naar die ene perfecte sieraad.

Antwerp's Most Brilliant-kwaliteitslabel

Ben je op zoek naar dat ene bijzondere juweel, dan lonkt de diamantstad met z'n rijke geschiedenis en ongezien aanbod aan juwelierszaken. Antwerp’s Most Brilliant (AMB), het kwaliteitslabel van de stad Antwerpen en het Antwerp World Diamond Centre, helpt je om de juiste keuze te maken. Juweliers die aan strenge kwaliteitsnormen voldoen, dragen twee jaar lang de titel van Antwerp’s Most Brilliant-juwelier.

Hoe verkrijgt een juwelier dit label?

Om het Antwerp’s Most Brilliant label te verkrijgen, moet de juwelier aan strenge kwaliteitsvoorwaarden voldoen. De juweliers met dit label blinken onder meer uit in duurzaamheid, veiligheid, moraliteit, transparantie, service en bedrijfsstabiliteit. Uiteraard voldoen ze ook aan de Belgische wetgeving op economisch, sociaal en fiscaal vlak. Kortom: stuk voor stuk juweliers die dit label helemaal verdienen.

Hoe wordt de kwaliteit gegarandeerd?

De juwelier verdient het label pas na een onafhankelijke audit van Kiwa, een geaccrediteerd audit- en controlebureau. Elke twee jaar worden de juweliers opnieuw geëvalueerd volgens een bindend rapport van Kiwa. Enkel bij een excellente score op elk van de criteria wordt het Antwerp's Most Brilliant-label uitgereikt door de stad Antwerpen en het Antwerp World Diamond Centre. Dit label staat bovendien onder toezicht van de beroepsfederatie voor juweliers Ars Nobilis en FOD Economie.

©Noortje Palmers
RÖELL Jewellery ©Noortje Palmers

Diamanten kopen? Check de 4 C's

Naast het Antwerp's Most Brilliant-kwaliteitslabel is er ook een checklist die je zelf kan hanteren bij de aankoop van een juweel. De kwaliteit en de waarde van een geslepen diamant worden namelijk bepaald door de zogenaamde '4 C's'.

  • Carat verwijst naar het gewicht: 1 karaat = 0,2 gram.
  • Colour verwijst naar de kleur. Kleurloze diamanten zijn in principe het waardevolst. Enkel natuurlijk felgekleurde diamanten zijn nog waardevoller.
  • Clarity verwijst naar de zuiverheid van diamant. De zuiverheid wordt bepaald door het aantal, de grootte en de plaats van de insluitsels of inwendige onzuiverheden én door uitwendige elementen zoals krassen. Een loepzuivere diamant is een steen die geen onzuiverheden vertoont onder een loep die tien maal vergroot.
  • Cut staat voor slijpsel. De ideale verhoudingen en de afwerkingsgraad zijn hierbij van enorm belang.

Diamant Certificaat (Diamond Grading Report of DGR)

Vraag bij de aankoop van diamanten altijd om een certificaat. Voor een diamant van meer dan 1 karaat vraag je best een certificaat van HRD Antwerp, GIA of IGI. Opgelet: of een diamant natuurlijk (natural diamond), synthetisch (lab grown diamond) of bewerkt (treated diamond) is, staat ook vermeld op het certificaat. Kijk dit goed na als je koopt! Weet dat natuurlijke diamanten miljarden jaren oud zijn, en uniek, dus duurder dan de rest.

Krijg je een aanbieding die echt te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit waarschijnlijk ook het geval. 

©Noortje Palmers
Geretti ©Noortje Palmers

Antwerpen opent Checkpoint Diamond

Heb jij een diamant of een juweel met een of meerdere diamanten gekocht in een Antwerpse zaak zonder het kwaliteitslabel ‘Antwerp’s Most Brilliant’, dan kan je die snel en gratis laten checken op echtheid en kwaliteit. De stad stelde hiervoor juwelier Orsini Diamonds aan als ‘Checkpoint Diamond’.

Ontdek de volledige lijst van juweliers met het Antwerp Most Brilliant-label via visitantwerp.be. Meer info over het kwaliteitslabel via de website.

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Stad Antwerpen.

www.antwerpen.be

LEES OOK:

Wat maakt kasjmier zo bijzonder en waar shop je de allerzachtste truien?

Kidsaround: de mooiste feestoutfits voor baby’s, meisjes en jongens 

Wat is het topparfum onder de kerstboom dit jaar?