In beeld. 5 mode-illustrators om in het oog te houden

Gepubliceerd op 25 Mei 2014 door Christin Ho
In beeld. 5 mode-illustrators om in het oog te houden

laura9

Voordat  grote modecampagnes wolkenkrabbers sierden en modefotografen iconische covers maakten, hing de populariteit van magazines af van de illustrators in dienst. Vandaag vormen tekeningen in modetijdschriften een frisse verschijning naast de onmenselijke topmodellen. Een tekening hangt immers niet af van het perfecte licht, de juiste maten of een indrukwekkende outfit. Wij presenteren vijf toptalenten die op hun eigen manier de modewereld vastleggen met potlood of een verfborstel.

1/

1. Jarno Kettunen

De Finse Belg Jarno Kettunen studeerde af aan de Sint Lukas Hogeschool in Brussel en werkte al voor de modebladen Elle België en Knack Weekend. Hij staat bekend om zijn 'Live Action Shows'. Tijdens modeshows illustreert hij de kledingstukken op een snelle expressieve manier. Jarno heeft al samengewerkt met de ontwerpers Dior, Chanel, Jean Paul Gaultier en voor het Belgische A.F.Vandevorst, Kris van Assche en Bruno Pieters.

Bij Chanel gebruikte hij zelfs make-up om de modellen vast te leggen. "Toch zou ik nooit de make-up bij een persoon kunnen doen! Mijn verbeeldingen zijn toch meer de figuratieve richting opgegaan. Als ik schilder kijk ik vaak helemaal niet naar het papier, maar blijf ik alleen maar het model observeren," zegt Kettunen (Bron: Finncult)

2/

2. David Downton

David Downtons illustraties zijn wereldwijd bekend en verschenen al in tijdschriften in Amerika, China, Australië, het Midden-Oosten en zowat in elk blad in het Verenigd Koninkrijk.

Zijn lijstje met prestaties is eindeloos: Tiffany & Co, Bloomingdales, Barney's, Harrods, Top Shop, Chanel, Dior, Vogue, Harper's Bazaar, V Magazine,...

In 2007 lanceerde hij Pourquoi Pas? het eerste magazine gewijd aan mode-illustraties

3/

3. Laura Laine

Laura Laine werkt als freelance illustrator voor Zara, Tommy Hilfiger, H&M, The New York Times Magazine, Elle Girl en The Guardian.

Haar illustraties hebben een donker karakter, maar dankzij haar gedetailleerd zwart-wit lijnwerk is haar werk toch wel gevarieerd.

4/

4. Anna Kiper

Anna Kiper is zowel modeontwerpster als professor aan the Fashion Institute of Technology en Parsons School of Design. In 2011 bracht ze haar eerste boek "Fashion Illustration – Inspiration and Technique” uit.

5/

5. Amelie Hegardt

Water- en inktvlekken is het handelsmerk van Amelie Hegardt. Zij tekent voor magazines als Elle, Maxi, Madame, Plaza en Glamour en de merken Mac Cosmetics en Umberto Giannini.