Wat is quinoa nu eigenlijk exact?

Geüpdatet op 27 Mei 2014 door Anne Poelmans
Wat is quinoa nu eigenlijk exact?

quinoa

Qua inspiratie voor dit artikel moet ik niet ver zoeken: nadat ik bij 3 verschillende werknemers van Carrefour Sint-Denijs-Westrem informeerde naar quinoa, keken ze mij telkens aan alsof het donderde in Keulen. Alsof ik een woord oprakelde uit een Afrikaanse stam waar ze spontaan bij in de lach schoten. "Kwienooahh?" "Is dat eetbaar?". Geen quinoa bij Carrefour dus. Ondanks het feit dat je het in ieder trendy kookboek terugvindt en dat het goedje de laaste tijd wordt genoemd als superfood (marketingterm die wordt gebruikt voor voedsel dat super gezond is).

Van waar komt het?

Sinds 6000 jaar is quinoa in Zuid-Amerika het belangrijkste voedselgewas. De Inca's gebruikten het als akkerbouwproduct in de Andes boven de 4000 meter omdat er maïs op deze hoogte niet kan groeien. De (quinoa)zaden dienen vooral in Zuid-Amerika als een belangrijke voedselbron.

Voedselwaarde:

Qua eiwitsamenstelling lijkt quinoa sterk op melk. Het bevat de essentiële aminzozuren in een voor de mens bijna perfecte balans. Het is rijk aan vitamines B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Quinoa bevat overwegend onverzadigde vetzuren en bevat geen gluten.

Wist je dat?:

  • Spoel quinoa altijd even voor je hem gaat koken, anders kan hij bitter smaken.
  • Het ziet eruit als een graan maar het is eigenlijk een zaad
  • In de meeste supermarkten zie je witte maar ook de zwarte en rode zijn erg lekker
  • Ook in de bioshop; Delhaise of bioplanet kan je het kopen
  • Gemakkelijk en lekker: quinoa met gegrilde groentjes (courgette, wortel, aubergine, ...)