8 tentoonstellingen in Parijs die je deze zomer moet zien

Geüpdatet op 20 april 2022 door Camille Vernin en Virginie Dupont
8 tentoonstellingen in Parijs die je deze zomer moet zien© Press

Parijs... We hebben de lichtstad zo gemist en we kunnen niet wachten om opnieuw de gezellige terrasjes op te zoeken, te slenteren langs de gebouwen in Haussmann-stijl en uit te rusten in een van de vele parken van de Franse hoofdstad. Na een fijne shoppingsessie en een koffietje on the go, moeten we dat gat in onze cultuur maar eens dichten. Waarheen? Damien Hirst in de Fondation Cartier of Anne Imhof in het Palais de Tokyo?

1. De Collection Pinault in Bourse de Commerce

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Bourse de Commerce (@boursedecommerce)

Dit nieuwe museum voor hedendaagse kunst via de Collection Pinault is een echte aanrader. In totaal kun je er dertien exposities bezoeken: Urs Fisher, Bertrand Lavier, Martial Raysse, Rudolf Stingel, Pierre Huyghe, David Hammons, Tarek Atoui...

De buitengewone collectie van François Pinault bevat meer dan 10 000 werken van 350 artiesten van allerlei achtergronden, van de jaren 1960 tot nu. De tentoonstelling gunt ons een blik op onze tijd en samenleving, gezien door de ogen van een gepassioneerde kunstverzamelaar. Zorg dat je er snel bij bent want de kaarten vliegen de deur uit!

Wanneer? Van woensdag 9 juni tot 31 december 2021

Waar? Bourse de Commerce, rue de Viarmes 2 - 75001 Parijs

Info en reserveren op www.pinaultcollection.com

2. Magritte / Renoir. Le surréalisme en plein soleil

Tot 19 juli kunnen we in het Musée de l’Orangerie het werk ontdekken van de beroemde schilder Magritte tijdens zijn "Renoir-periode". Dit gebeurt via een confrontatie van de twee kunstenaars en hun werk. In die tijd was Magritte overtuigd van de definitieve nederlaag van nazi-Duitsland en van het einde van wereldoorlog. Hij voelde zich een profeet van het geluk en van de teruggevonden vrede en verkende met zonnige schilderijen de "mooie kant van het leven". Een tentoonstelling om van te snoepen.

Wanneer? Van 19 mei 2021 tot 19 juli 2021

Waar? Musée de l'Orangerie, Jardin des Tuileries, kant van de Seine - 75001 Paris

Info en reserveren op www.musee-orangerie.fr

3. Damien Hirst, Cherry Blossoms

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Damien Hirst (@damienhirst)

"Damien Hirst, Cerisiers en fleurs" à la Fondation Cartier

De Fondation Cartier voor hedendaagse kunst onthult "Cherry Blossoms", de prachtige nieuwe schilderijenreeks van Damien Hirst. De bezoeker wordt opgenomen in een uitgestrekt - nu eens figuratief, dan weer abstract - plantenlandschap. De expositie bestaat uit 107 enorme doeken, volledig beschilderd met levendige en verzadigde kleuren.

Zelf schreef Damien Hirst over zijn werk: "De Kersenbloesems vertellen over schoonheid en over leven en dood. Ze zijn overdadig – op het ordinaire af. (…) Ze zijn decoratief, maar natuurgetrouw. (…) Kersenbloesems zijn opzichtig en chaotisch en teer en ze hebben me weggevoerd van het Minimalisme en van het idee van een denkbeeldige, mechanische schilder en ik ben er helemaal in de ban van".

Wanneer? Van 6 juli 2021 tot 2 januari 2022

Waar? Fondation Cartier, Boulevard Raspail 261 - 75014 Parijs

Info en reserveringen op www.fondationcartier.com

4. Elles font l’abstraction

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Centre Pompidou (@centrepompidou)

Een nieuwe en unieke blik op de geschiedenis van de abstracte kunst, van zijn oorsprong tot de jaren 1980. We ontdekken het werk van 110 vrouwelijke kunstenaars die maar al te vaak over het hoofd worden gezien. "Elles font l'abstraction" is veel meer dan een kunstcatalogus. De expositie belicht de fundamentele rol van de vrouwen in de kunst en hun bijdrage aan de ontwikkeling ervan. Het is een andere manier om abstracte kunst te bekijken: oude historische schema's worden in vraag gesteld met het doel om de kunstgeschiedenis te herschrijven tot een verhaal waarin vrouwelijke artiesten wel een plaats hebben.

Wanneer? Van 19 mei tot 23 augustus 2021

Waar? Galerie 1 - Centre Pompidou, Place Georges-Pompidou - 75004 Parijs

Info en reserveringen op www.centrepompidou.fr

5. Dalí, l’énigme sans fin

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par @atelierdeslumieres

Na Klimt en Van Gogh, pakt het Atelier des Lumières in 2021 uit met een immersieve tentoonstelling rond Dalí. Ze heet "Dalí, l’énigme sans fin" ("Dalí, het raadsel zonder einde") en overkoepelt zestig jaar creativiteit van de Catalaanse meester. We worden ondergedompeld in een surrealistisch en metafysisch landschap. Het weerspiegelt de unieke persoonlijkheid van de beroemde schilder met de snor, zijn obsessie voor het vreemde en het bovennatuurlijke, en zijn fascinatie voor Gala, zijn vrouw, muze en medewerkster. Op de achtergrond? Pink Floyd. Een reis buiten de tijd.

Wanneer? Van 19 mei 2021 tot 2 januari 2022

Waar?L'Atelier des Lumières, rue Saint-Maur 38 - 75011 Parijs

Info en reserveren op www.atelier-lumières.com

6. Anne Imhof, Natures Mortes

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Palais de Tokyo (@palaisdetokyo)

Het Palais de Tokyo gaf Anne Imhof carte blanche voor een volledige tentoonstelling. Sinds ze in 2017 met "Faust" - een performatieve eigentijdse opera-installatie - de Gouden Leeuw won op de Biënnale van Venetië, is de Duitse performancekunstenares een vaste waarde in de wereld van de hedendaagse kunst. Deze zomer neemt ze de betonnen muren van het immense Parijse Palais de Tokyo volledig in beslag. Zo heeft ze haar underground universum herschapen in de vorm van een labyrint. Op het programma: visueel en akoestisch werk waarbij de bezoeker zich verliest in een samensmelting van lichaam en ruimte.

Wanneer? Van 22 mei tot 24 oktober 2021

Waar? Palais de Tokyo, Avenue du Président Wilson 13 - 75116 Parijs

Info en reserveren op www.palaisdetokyo.com

7. Moriyama – Tomatsu | Tokyo

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par MEP (@mep.paris)

Klaar voor een reis naar Tokio? Het MEP komt met een tentoonstelling van formaat en brengt hierbij twee grote meesters van de naoorlogse Japanse fotografie samen. "Moriyama – Tomatsu: Tokyo" is ontworpen door de kunstenaars Daido Moriyama en Shomei Tomatsu – voor die laatste in 2012 overleed. Ze zagen het als een manier om hun stad met zijn geschiedenis, straten en inwoners in de kijker te zetten.

Elke artiest heeft zijn eigen verdieping. Aan de ene kant is er Tomatsu, met foto's die de Japanse littekens laten zien van na de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door de ingrijpende veranderingen en rellen die in de jaren 1960 plaatsvonden. Aan de andere kant is er Moriyama, die de underground induikt, met dragqueens, visnetkousen en metro-ingangen.

Waar? Van woensdag 9 juni 2021 tot zondag 24 oktober 2021

Waar? Maison Européenne de la Photographie (MEP), Rue de Fourcy 5/7 - 75004 Parijs

Info en reserveren op www.mep-fr.org

8. Gabrielle Chanel. Manifeste de Mode

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par PALAIS GALLIERA (@palais_galliera)

Verken de wereld en de tijdloze stijl van Gabrielle Chanel in het musée de la Mode de la Ville de Paris. De expo beslaat meer dan 1 500 m2 en bestaat uit een uitgezette route langs ruim 350 stukken van de beroemde ontwerpster. De tentoonstelling laat zien hoe Gabrielle Chanel de wereld van de luxe radicaal veranderde, van de beroemde marinetrui uit 1916 tot N°5, het parfum dat de essentie van "Coco" bevat. Het parcours leidt ons langs tien hoofdstukken, zoals dat van de oorlog, waarin de beroemde boetiek in de rue Cambon 31 in Parijs overeind bleef en Chanels tegenbeweging uit de jaren 50, tegen de New Look-korsetstijl van Christian Dior.

Wanneer? Van 19 mei 2021 tot 18 juli 2021

Waar? Palais Galliera - Musée de la Mode de la Ville de Paris, avenue Pierre Ier de Serbie 10 - 75116 Parijs

Info en reserveren op www.palaisgalliera.paris.fr

LEES OOK

Theehuizen in Parijs: vijf adresjes om je kindertijd te herbeleven

De populairste vrouwelijke kunstenaars op Instagram die je moet volgen

Deze expo wil Wallonië en Vlaanderen verenigen door middel van kunst