Strategisch vakantie nemen in 2024: haal het meeste uit je verlofdagen

Geüpdatet op 29 november 2023 door Lore Ginneberge
Strategisch vakantie nemen in 2024: haal het meeste uit je verlofdagen Jane Palash - Unsplash

Droom je al van die extra dagen zon, zee en zalig nietsdoen? Goed nieuws! 2024 biedt een schat aan mogelijkheden om je vakantiedagen slimmer in te zetten. We hebben een handige gids samengesteld om je te helpen maximaal te genieten van elk vrij moment. Zet je schrap voor meer vrije tijd met minder verlofdagen!

Het idee: één goedgeplaatste verlofdag laat je toe het maximum uit feest- en vakantieperiodes te halen zonder vaker dan toegestaan van de werkvloer weg te blijven. Eén van de meest gehoorde klachten is immers een tekort aan vrije dagen en de organisatie van je vakantie is vaak een echte doordenker. Breek je brein hier niet langer over en laat ons het werk doen, kwestie van zorgeloos te genieten van die skivakantie, dat weekje zon of gewoon lekker nietsdoen op de bank thuis…

De beste feestdagen om vakantie te nemen in van 2024

Ah, de kunst van het 'verlof hacken' - een vaardigheid die elke werkende Belg tot in de puntjes beheerst. Laten we een duik nemen in de kalender van 2024 en ontdekken hoe je je vakantiedagen kunt maximaliseren.

1. Nieuwjaarsdag (1 januari)

Start het jaar met een knal! Nieuwjaarsdag valt op een maandag. Door de vrijdag ervoor (29 december 2023) vrij te nemen, scoor je een heerlijk lang weekend. Ideaal om bij te komen van de feestdagen of om het nieuwe jaar in te zetten met een minivakantie.

2. Paasmaandag (1 april)

Grapjes terzijde, Paasmaandag is je perfecte kans voor een lente-uitje. Neem vrijdag 29 maart vrij en geniet van een verlengd weekend vol lentekriebels.

3. Pinkstermaandag (20 mei)

Pinksteren is de ideale tijd om eropuit te trekken. Maak van Pinkstermaandag een extra lang weekend door vrijdag 17 mei vrij te nemen. Of je nu kiest voor een citytrip of een rustige break in de natuur, de keuze is aan jou!

4. Allerheiligen (1 november)

Deze feestdag valt op een vrijdag. Dat betekent een automatisch lang weekend zonder extra verlofdagen. Ideaal om even te onthaasten of familie te bezoeken.

5. Wapenstilstand (11 november)

Een historische dag én een kans op een lang weekend. Neem vrijdag 8 november vrij en herdenk de geschiedenis tijdens een welverdiend weekendje weg.

Zo neem je in 2024 23 dagen vakantie met 6 verlofdagen

Wist je dat je maar liefst 23 dagen vrij kan zijn door slechts 6 verlofdagen te gebruiken? Met deze slimme planning haal je het meeste uit je vakantiedagen in 2024. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of gewoon een extra dag om uit te slapen, deze kalender helpt je op weg. Nu rest er nog maar één vraag: Waar ga jij naartoe met al die vrije dagen?

1. Januari 2024

- Vrije dag: woensdag 1 januari (Nieuwjaarsdag).
- Te nemen dagen: vrijdag 29 december 2023.
- Totaal: 3 dagen vrij met slechts 1 aangevraagde verlofdag.

2. April 2024

- Vrije dag: maandag 1 april (Paasmaandag).
- Te nemen dagen: vrijdag 29 maart.
- Totaal: 3 dagen vrij met slechts 1 aangevraagde verlofdag.

3. Mei 2024

- Vrije dagen: donderdag 9 mei (Hemelvaart) en maandag 20 mei (Pinkstermaandag).
- Te nemen dagen: vrijdag 10 mei en vrijdag 17 mei.
- Totaal: 7 dagen vrij met slechts 2 aangevraagde verlofdagen.

4. Augustus 2024

- Vrije dag: donderdag 15 augustus (Maria-Hemelvaart).
- Te nemen dagen: vrijdag 16 augustus.
- Totaal: 4 dagen vrij met slechts 1 aangevraagde verlofdag.

5. November 2024

- Vrije dagen: vrijdag 1 november (Allerheiligen) en maandag 11 november (Wapenstilstand).
- Te nemen dagen: vrijdag 8 november.
- Totaal: 6 dagen vrij met slechts 1 aangevraagde verlofdag.

Herinnering: vergeet niet je verlof op tijd aan te vragen bij je werkgever! En hou ELLE België in de gaten voor meer tips en inspiratie voor je volgende vakantiebestemmingen. Happy planning!