Ecologische cadeautips en tricks voor een duurzaam Kerstfeest

Geüpdatet op 17 december 2019 door Laura Stynen
Ecologische cadeautips en tricks voor een duurzaam Kerstfeest

Bij Kerstmis denken we spontaan aan veel eten, extravagante decoratie, een feestelijke outfit en een berg cadeautjes. Niet erg duurzaam, maar dat wil niet zeggen dat je het kerstfeest moet afblazen of je principes en goede voornemens overboord moet gooien. Cliché maar waar: het verschil zit 'm in de kleine dingen.

Tips voor een groene Kerst

Het is echt niet moeilijk om een verschil te maken. Met deze eenvoudige tips worden de feestdagen net iets groener en kan je guilt-free genieten.

  • Denk na voor je een cadeau koopt. Kan de persoon in kwestie dit echt gebruiken of vind je het zelf grappig? Laat je niet verleiden door spotprijsjes of last minute aanbiedingen. Als je veel cadeautjes moet kopen, kan je een lijstje bijhouden om het overzicht te bewaren.
  • Ga voor een niet-materieel cadeau. Waarom zou je nog meer speelgoed kopen voor je nichtje dat eigenlijk genoeg spullen heeft? Doe eens een theaterticket cadeau of een bezoekje aan de dierentuin en koop een extra kaartje voor jezelf. Quality time verzekerd.
  • Shop lokaal. Loop langs een tweedehands winkel tijdens het giftshoppen en kies voor lokale handelaars in plaats van internationale webshops.
  • Leen een party outfit van je zus of een vriendin. Je hebt echt niet voor elk feestje een volledig nieuwe garderobe nodig. Enkele accessoires of een glitter accent doen wonderen in combinatie met een basic stuk dat al in je kast hangt.
  • Kook duurzaam. Ga voor een veggie kerstmenu en gebruik zoveel mogelijk lokale seizoensproducten. Heb je veel overschot? Geef de dag nadien een nieuw feestje om de restjes op te eten of bewaar ze in de diepvriezer.
  • Take it easy met je decoratie. Echt niet de hele tafel hoeft bezaaid te zijn met glitters. Ga voor een alternatieve kerstboom en gebruik led-lichtjes.
  • Recycleer cadeauverpakkingen. Ga aan de slag met oude posters, krantenpapier of gerecycleerde materialen. De meeste dozen, lintjes en inpakmaterialen kan je bijhouden en nadien gemakkelijk hergebruiken voor andere pakjes.

Shopping

Nog op zoek naar een duurzaam cadeautje? Wij verzamelden cadeau-inspiratie voor de hele familie.

Voor je nicht die net een nieuw huis kocht

interieur deco cadeau kerst made

Het interieurlabel MADE creëert duurzame producten met een lange levensduur en koopt rechtstreeks in bij de designers.

Cilindervormige vaas met marmer effect, handgeschilderd in Portugal, MADE, €22

Shop hier

Voor je hippe broer

veja sneaker shopping eco duurzaam mode cadeau kerstmis

Sneaker uit duurzame en lokale materialen, geproduceerd in fair trade omstandigheden.

Veja, €125

Shop hier

Voor je vriend die net niet vaak genoeg helpt in het huishouden

shopping eco duurzaam kerstmis cadeau

Afwasmiddel gemaakt van afvalwater uit de bierbrouwerij, geproduceerd in een zero waste-fabriek.

Ecover, €2,29 in de supermarkt

Voor je zus die van beauty houdt

eco duurzaam beauty cadeau kerst

Alle producten van Typology zijn vegan, worden geproduceerd op lokaal niveau en komen in recycleerbare verpakkingen.

Trio van natuurlijke parfums, Typology, €72

Shop hier

Voor je vriendinnen die je te weinig ziet

eco hotspot yust antwerpen duurzaam kerst cadeau

Boek een weekendje weg in eigen land en verblijf in een ecohotel. YUST in Antwerpen is een energiezuinig woonconcept met een hip interieur. Dankzij een nieuw luchtbehandelingssysteem is de lucht er even gezond is als in de volle natuur.

Voor je sportieve papa

duurzaam eco cadeautjes tips kerst

Deze anti-bacteriële sokken van bamboe en zilverdraad hebben een wel erg aangenaam effect. In de voetzool, daar waar je het meeste zweet, zit namelijk zilverdraad verweven en zowat 99,9% van de bacteriën wordt gedood in aanraking met zilver. Bye bye vervelende geurtjes! Daarnaast is bamboe een plantaardig textiel en heeft de bamboeplant helemaal niet veel water nodig om te groeien.

Sokken tegen zweetvoeten, Carmi Silver Socks, €30

Shop hier

Voor je handtasverslaafde mama

Handtas van chroomvrij leer, geproduceerd in fair trade omstandigheden.

O My Bag, €229

Shop hier