5 tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Geüpdatet op 18 September 2019 door ELLE België
5 tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Op zoek naar de ideale job? Zoals iedereen wel weet, brengt een sollicitatiegesprek altijd stress met zich mee. De angst om de kluts kwijt te raken of iets stoms te zeggen zit er bij iedereen in. We geven je 5 praktische tips om het beste van jezelf te geven en je sterke punten in de verf te zetten.

Een gesprek voor de job van onze dromen, we weten allemaal hoe eng dat kan zijn. De gedachte "één enkele misstap en het is om zeep!" is daarbij nooit ver weg, waardoor de hele onderneming gepaard gaat met stress. Hoe zet je je troeven in de verf? Dat is het werkterrein van Florence Pourtois, gastspreekster en Managing Director bij Manacoach, het bedrijf dat ze in 1987 oprichtte, en experte in de begeleiding van verandering via training, coaching en consultancy. Dlorence zal aanwezig zijn op het ELLE Active Forum, waarbij ze tijdens een workshop zal uitleggen waarom vrouwen een aanwinst zijn op het werk en hoe je het meeste uit je troeven kan halen om je professionele efficiëntie, maar ook je inzetbaarheid te verbeteren.

Een goede nachtrust

We kunnen het niet genoeg herhalen, dit is de absolute regel nummer 1! Door stress hebben we vaak moeite om in slaap te vallen. Je kent het wel: er staat een reis op het programma, de stress of opwinding (of beide) nemen het over en weerhoudt je ervan om in te slapen. Bij een sollicitatiegesprek is het niet anders. Om te voorkomen dat je een slapeloze nacht tegemoet gaat en je een geeuw moet onderdrukken voor je mogelijke nieuwe werkgever, is het slim om alles wat je nodig hebt de avond voordien klaar te leggen, of het nu de outfit is die je wilt dragen of je notebook. Je kan zelfs wat opzoekwerk doen over het bedrijf om de big boss van zijn sokken te blazen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je zelfzeker en voldoende ontspannen bent om van een goede nachtrust te kunnen genieten.

Een geschikte outfit

Dit lijkt misschien oppervlakkig, maar je outfit is essentieel bij een sollicitatiegesprek. Het weerspiegelt immers een deel van je persoonlijkheid en toont ook dat je gemotiveerd bent en het meent. Het is echter belangrijk dat je je op je gemak voelt en je niet het gevoel hebt dat je 'verkleed' bent, wat een impact kan hebben op je zelfvertrouwen. Je moet uiteraard ook niet overdrijven! Blijf professioneel, zonder je natuurlijke look opzij te schuiven.

Bereid een efficiënt argument voor

Als je verbaal niet zo sterk bent en je communicatie vlotter kan, aarzel dan niet om vooraf een aantal trefwoorden en antwoorden voor te bereiden op gebruikelijke vragen als "Waarom zouden we eerder voor jou kiezen dan voor iemand anders?" of "Wat zijn jouw drie sterke en zwakke punten?". Oefen met je vrienden of familie om het beste uit jezelf te halen, zodat je klaargestoomd bent voor het sollicitatiegesprek en probeer de herhaling van stopwoordjes zoals "euh" te vermijden. Deze stap kan je zelfvertrouwen alleen maar verhogen en ervoor zorgen dat je jouw woordgebruik zo goed mogelijk kan afstemmen op de situatie.

Blijf jezelf

Het is onnodig om te overdrijven. De werkgever zal dit al snel merken en waarschijnlijk niet op prijs stellen. Om deze beproeving met een gerust gemoed aan te gaan is het essentieel om de juiste balans te vinden en over je vaardigheden te spreken zonder over te komen als een betweter. Gebreken hebben en fouten maken maakt ook deel uit van het spel. Doe daarom niet alsof je perfect bent, want dat is niemand en daar is de werkgever zich ook van bewust. Jezelf blijven betekent niet dat je je fouten moet verbergen. Het is belangrijk om je sterke en zwakke punten te kunnen erkennen. De uitdaging bestaat erin om deze tekortkomingen om te zetten in ware troeven in de beroepswereld.

Toon je motivatie

Als je niet veel ervaring hebt op een bepaald gebied, overweeg dan om van je motivatie je belangrijkste troef te maken. Tonen dat je er zin in hebt, is een van de aspecten waarmee de werkgever in eerste instantie rekening zal houden. Ook hier is het belangrijk om het juiste evenwicht te vinden. Wees niet te overweldigend, maar ga ook niet in een hoekje zitten zonder iets te zeggen. Vergeet niet dat het sollicitatiegesprek een gesprek is tussen twee partijen. Het is geen verhoor. Aarzel dus niet om je interesse te tonen door vragen te stellen, want niet alleen de recruiter heeft het recht om dat te doen.

Ontmoet Florence Pourtois op het ELLE Active Forum! Schrijf je in en toon het beste van jezelf op 15 november in Brussel (Troonplein, hoofdkantoor van AXA). Info en inschrijvingen vanaf 2 september op ELLE.be.

Lees ook: Carrière: hoe lanceer ik mijn product in het buitenland?