Zomertrend: mode uit de doeken

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door ELLE België
Zomertrend: mode uit de doeken

kunstcoverKunst is in de mode, zoveel is duidelijk. Deze zomer voert canvas de boventoon, van Arte Povera tot de Nieuwe Stijl.

1/
Giambattista Valli + Kounellis

kunst1 De Griekse kunstenaar Jannis Kounellis is een boegbeeld van de Italiaanse Arte Povera, een artistieke beweging die ontstond in 1967 en eenvoud predikte. Er worden 'arme' materialen gebruikt, zoals aarde, hout en touw. Untitled - Black Rose uit 1967 is één van Kounellis' meer decoratieve schilderijen. Giambattista Valli liet zich door dit werk inspireren. Vanop een afstand ziet de jurk er een beetje gescheurd uit. Wie ze van dichterbij bekijkt, ziet sierlijk aangebracht bloemen en ranken.

2/

Prada + Jeanne Detallante 

Capture-d’écran-2014-02-12-à-12.12.16

Miuccia Prada gaat nog een stapje verder. Zij laat zich niet inspireren door cultureel erfgoed, maar geeft een handvol kunstenaar -waaronder Detallante- de opdracht om, naar aanleiding van de nieuwe zomercollectie, een werk te creëren op de muren van de Prada Show Space in de Via Fogazzaro in Milaan. Thema's zijn vrouwelijkheid, macht en massa. Miuccia verwerkte deze muurschilderingen tot prints en het resultaat is een collectie waarin snit en print een geheel vormen. Leuk idee om de print van een hoofd te kronen met een gouden XL-beha!

3/

Alexander McQueen + Mondriaan 

Capture-d’écran-2014-02-12-à-12.15.45

Een bijna letterlijke vertaling van kunst in de mode. De outfit heeft de kleuren van de Nederlandse vlag en ook de snit van de top en de rechte rok verwijzen naar de koele, abstracte esthetiek van Mondriaan. Het driedimensionale lichaam wordt als het ware vervreemd naar een vlak. Zelfs de plechtige stijfheid van het materiaal fungeert als een eerbetoon aan de Nederlandse kunstenaar. Of hoe je een outfit als canvas kan gebruiken.

4/

Hermès + Henri Rousseau 

Capture-d’écran-2014-02-12-à-12.21.32

 

In de mysterieuze jungle van Rousseau gaat het niet zozeer om individuele planten of dieren, maar om de weelderige kosmos in verschillende bruin-, oranje- en groentinten. Het model in Hermès jumpsuit lijkt zo weggewandeld uit het werk van de schilder, als een soldaat in camouflagepak. De mode verschuilt zich in kunst -of omgekeerd?

5/

Céline + Sonia Delaunay 

Capture-d’écran-2014-02-12-à-12.27.04

 

De karakteristieke stijl van de Joods-Franse Sonia Delaunay laat zich niet meteen distileren uit dit silhouet. Het kleurenschema komt min of meer overeen, maar formeel zijn er geen grote gelijkenissen. Ontwerpster Phoebe Phillo opteerde voor een vrije en ongedwongen interpretatie. Deze outfit zou de schildersschort van de kunstenares kunnen zijn, na een slopende dag in haar atelier.

6/

Jill Sander + Alighiero Boetti 

Capture-d’écran-2014-02-12-à-12.31.38

 

Jill Sander haalde voor haar nieuwe zomerprints de mosterd bij de Italiianse Arte Povera kunstenaar Alighiero Boetti. Zijn felgekleurde, abstracte werk lijkt uitgesmeerd over de silhouetten. De vloeiende snit zet het levendige karakter van Boetti's werk -dat overigens geen schilderij, maar een geborduurde stof is- nog eens extra in de verf.

(Via Sofie Huybrechts)