Getest: 5 niet te missen restaurants en food hotspots in Toscane

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Virginie Dupont Foto’s: Fallon Travels / Unsplash
Getest: 5 niet te missen restaurants en food hotspots in Toscane

Na het Flash Festival in mei in Castiglion Fiorentino trokken we ook naar Firenze. We gingen op zoek naar lekkere restaurants en hotspots met een geheel eigen stijl. Ontdek 5 adresjes die door de redactie zijn getest en goedgekeurd.

Castiglion Fiorentino

Flash Festival

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flash Festival Tuscany (@flashfestivaltuscany) op

Dit intieme festival is een foodbestemming op zich. Met electro-disco op de achtergrond geniet je op het Flash Festival van wijn- en kaasdegustaties, kooklessen met de nonna van het dorp en een driegangendiner bereid door een chef-kok van de streek. De ideale plek dus om met een glas spritz in de hand te chillen in de schaduw van de olijfbomen. Van de olijven wordt trouwens een erg fijne olijfolie gemaakt die hier lokaal wordt verkocht. Of je kan een fietstocht maken en zonder haast de nabijgelegen wijngaarden ontdekken. Afspraak in 2020 voor de volgende editie!

Ristorante Da Muzzicone


Benedetta, de organisatrice van het Flash Festival, raadde ons Ristorante Da Muzzicone aan. Je geniet er van een authentieke keuken in een karakteristiek interieur met een efficiënte doch hartelijke bediening. De tagliata van op houtvuur gegrild rundvlees met rozemarijn en groene peper is onbeschrijfelijk lekker en de pasta met truffel is goddelijk. De prijzen zijn bovendien best schappelijk, zodat dit lekkers zeker niet op de maag blijft liggen.

Firenze

Gustapizza

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Stefano Caiazza (@stefano_caiazza_pizzaiolo) op

In deze pretentieloze pizzeria vlakbij de Piazza Santa Spirito geven we aan de toonbank eerst onze bestelling door waarna we met ons ticket en glas wijn gaan zitten. We delen ons houten vat/tafel met twee Canadezen die ons de beste gelateria van de stad aanraden (zie hieronder). Van zodra onze bestelling klaar is, brult de pizzaiolo van Gustapizza ons nummer. Tijd dus om onze pizza met burrata, Parmezaanse kaas, basilicum, spinazie en verse tomaat te proeven... Een van de beste die we ooit al hebben gegeten! Het enige minpuntje: bekers, bestek en borden zijn allemaal in plastic. Gezellig maar niet groen. Laat je niet ontmoedigen als je wat moet wachten: je bent snel aan de beurt en de pizza's zijn echt overheerlijk!

Gelateria Carraia

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gelateria La Carraia (@gelaterialacarraia) op

Op het menu: ijzig genieten met zicht op de Arno. De toonbank van dit ijssalon en de namen van de verschillende smaken - van de grote klassieker vaniglia tot de originele ricotta of mojito – doen je het water in de mond lopen. De Gelateria Carraia dankt zijn naam aan de gelijknamige Florentijnse brug. De plaatselijke bevolking is er gek op en kan maar niet genoeg krijgen van deze ambachtelijke en romige lekkernij. De bollen worden, zonder in elkaar over te lopen, in je potje of op je hoorntje gestapeld. De porties zijn royaal en het ijs smaakt fantastisch. Wij smelten van genot!

Mercato centrale

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mercato Centrale Firenze (@ilmercatocentralefirenze) op

Welkom in het streetfoodparadijs. Niets beter om een stad en zijn specialiteiten echt te leren kennen dan een kijkje te nemen op de lokale markt. In Firenze kan je niet om de Mercato Centrale heen. Die vindt plaats in een doolhof van kraampjes, het een nog aanlokkelijker dan het andere. De hallen zijn opgetrokken aan het einde van de 19de eeuw, toen Firenze even de hoofdstad van het eengemaakte Italië was. Dit is ontegensprekelijk de grootste overdekte markt van de stad en, als we de Florentijnen mogen geloven, zelfs van Europa. Zoek een plekje aan een bar en nip aan een cappuccino of een spritz terwijl je de niet-aflatende drukte vanop een afstandje observeert. Een ongewone plek die gonst van het leven. Niet te missen!

Psst: geen tripje Italië in het vooruitzicht? Bezoek een van deze Italiaanse hotspots in Brussel