Dit is waarom een bezoek aan Marrakesh op je bucketlist moet

Geüpdatet op 23 februari 2021 door ELLE België
Dit is waarom een bezoek aan Marrakesh op je bucketlist moet

Bruisende souks met een overvloed aan geurige specerijen en kleurrijk textiel, oases van rust en gezelligheid in koninklijke riads, heerlijke gerechtjes en prachtige architectuur... In Marrakesh adem je het verhaal van duizend-en-één-nacht. Het is een stad die écht ontdekt moet worden, een uitvalsbasis voor ieder type reiziger.

 #1 Overnachten in een riad

Net zoals Parijs getypeerd wordt door bombastische kathedralen en New York door torenhoge wolkenkrabbers, maken riads een onmiskenbaar deel uit van Marrakesh. Deze uit rode baksteen vervaardigde, traditionele herenhuizen werden in de voorbije decennia in grote getallen omgebouwd tot bed and breakfasts. Hun romantische sfeer hebben ze te danken aan een onopvallende ligging achter een gesloten deur, een centrale tuin of binnenplein met weelderige planten en een traditionele inrichting. Omdat een riad in totaal maar tussen de acht à tien kamers bevat, kan je er als gast genieten van een heel persoonlijke bediening.

Riad Yasmine

Riad Yasmine is een groen paradijs in het hart van de Medina van Marrakesh. Dankzij de huiselijke sfeer en vriendelijke bediening voel je je er meteen thuis. Verwacht je ook zeker aan een lieve begroeting van Bowie de kat.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door a l i c e + g a b y marrakech (@leriadyasmine) op

Meer weten? www.riad-yasmine.com

Riad Berbere

In deze 17-e eeuwse riad, gerenoveerd door Belgisch Architect Quentin Wilbaux, kan je 's avonds genieten van een heerlijk diner met uitzicht op de Medina. Alles op het menu: van de couscous, het overvloedige ontbijt, de pannenkoeken, de gebakjes tot zelfs de confituur is huisgemaakt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Le Riad Berbere (@riadberbere) op

Meer weten? www.leriadberbere.com

Riad BE

Riad BE bestaat uit twee afzonderlijke riads: "de oase" en "de essentie." Terwijl die eerste vol staat met planten en drukke patronen en felle kleuren heeft, is "de essentie" meer traditioneel. Houten handgemaakte deuren gecombineerd met grafische patronen en klassiek Marokkaans tegelwerk in neutrale kleuren brengen je er in een ontspannen sfeer. Riad BE creëert een authentieke oase van lokale geschiedenis, traditie en culinair genot in het midden van de Medina.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Riad BE Marrakech (@bemarrakech) op

Meer weten? www.be-marrakech.com

Riad Jardin Secret

Riad Jardin Secret kreeg een tweede leven dankzij Cyrielle en Julien, twee creatievelingen uit Parijs die gedurende tien jaar in de mode-industrie werkten. Naast het openen van de riad stichtten ze ook Rigot-Tang, een fotostudio gekend omwille van zijn spontane, authentieke en oprechte esthetiek.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Riad Jardin Secret- Marrakech (@riadjardinsecret) op

Meer weten? www.riadjardinsecret.com

Riad Kitula

Op enkele minuten stappen van de ingang van de Medina vind je Riad Kitula. Het is de perfecte uitvalsbasis om het Jema el Fna-plein met zijn fascinerende souks te ontdekken. Wie even tot rust wil komen, kan dat doen in een prachtig zwembad omringd door weelderige palm- en sinaasappelbomen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Riad Kitula Marrakech (@kitulamarrakech) op

Meer weten? www.kitulamarrakech.com

Lees ook: De mooiste overnachtingsplekjes in de woestijn

#2 “Souk it all up”

Verscholen achter de cafés en restaurants van het Djemaa El Fna-plein liggen de souks: traditionele Arabische markten gevuld met duizenden kraampjes, roepende verkopers en koopjesjagers. Ze vormen het kloppende hart van het oude stadsgedeelte. Iedere souk is gespecialiseerd in zijn eigen koopwaar, zo heb je een tapijten souk, een specerijen souk, een souk waar je babouches kunt kopen,... . Er zijn wellicht duizenden kraampjes, allen opgezet in smalle steegjes die als het ware een labyrint vormen voor de bezoeker. Het is een bedwelmende mix van kleuren, geuren en geluiden waar je urenlang kunt rondstruinen.

Insider tip: breng zeker een bezoekje aan de traditionele leerlooierijen van Marrakesh. Deze bevinden zich ten westen van de souks, aan het einde van de rue Bab Debbagh.

Pint Embed Link

#3 Marokkaanse keuken

Street food

Overdag kan je er je toekomst laten voorspellen door kaartlegsters, een brief laten schrijven door een wijze man of je de stuipen op het lijf laten jagen door rond hobbelende aapjes en sissende slangen, maar 's avonds wordt het Djemaa El Fna-plein omgetoverd tot een gigantisch openluchtrestaurant. Honderden kraampjes stallen er hun eetwaar uit: verse couscous, tajine, tanjia, grill-gerechtjes,... je vindt het er allemaal én het is helemaal niet zo duur.

Wie begin november een tripje naar Marrakesh heeft gepland, heeft geluk: op 9 november wordt er namelijk een street food festival georganiseerd op het plein.

Pint Embed Link

Trendy restaurants

Naast deze heerlijke eetstandjes barst Marrakesh ook van hippe restaurants. Gezellig lunchen of dineren doe je liefst in deze hotspots:

Café Des Épices

Eigenaar Kamal Laftimi heeft met Café Des Épices een ontmoetingsplaats gecreëerd die bij reizigers over heel de wereld bekendstaat. Het Café was de pionier van een nieuwe voedselscène in Marrakesh: je kan er de hele dag door genieten van eenvoudige maar lekkere drankjes en gerechten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#cafedesepices #marrakech #maroc #morocco #medina

Een bericht gedeeld door Cafe Des Epices - Marrakech (@cafedesepices) op

Meer weten? www.cafedesepices.ma

Le Jardin

Deze magische oase, gelegen in een prachtig gerenoveerd 16e-eeuws gebouw, is de tweede vestiging van Kamal Laftimi (Café Des Épices). De menukaart biedt een keuze uit traditionele Marokkaanse en Europese gerechten.

Wist je trouwens dat er om de zoveel tijd op het dakterras van Le Jardin een openluchtcinéma wordt georganiseerd?

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door le jardin (@lejardinmarrakech) op

Meer weten? www.lejardinmarrakech.com

La Maison Arabe

Het restaurant van La Maison Arabe staat niet alleen open voor gasten die er overnachten, ook andere reizigers die opzoek zijn naar een unieke en verfijnde culinaire ervaring kunnen er terecht. Dineren doe je er onder een handgeschilderd plafond op een bloemrijke patio vol met fonteinen. Het diner, begeleid door Arabisch-Andalusische muziek, bestaat uitsluitend uit Marokkaanse gerechten. Wie écht onder de indruk is, kan de geheimen van de Marokkaanse keuken verder ontdekken tijdens een kookworkshop in het hotel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LA MAISON ARABE (@lamaisonarabe) op

Meer weten? www.lamaisonarabe.com

Nomad

Nomad, de derde vestiging van Kamal Laftimi (Café Des Épices en Le Jardin) wordt mede uitgebaat door Sebastian de Gzell. Op het menu: eigen interpretaties van traditionele Marokkaanse vis-, vlees-, en vegetarische gerechten, allen vervaardigd met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Regelmatig worden er chefs van over heel de wereld uitgenodigd om hun persoonlijke menu's te komen introduceren. Het doel? Het ontwikkelen van een moderne Marokkaanse keuken met invloeden van over heel de wereld.

Weetje: vanaf de twee terrassen van het restaurant heb je tussen november en mei een adembenemend uitzicht op het Atlasgebergte.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NOMAD (@nomadmarrakech) op

Meer weten? www.nomadmarrakech.com

Café Kif Kif 

Met hun verse, snelle en 100% huisgemaakte gerechten trekken de eigenaars van Café Kif Kif dagelijks honderden liefhebbers van de Oosterse keuken. Voor hun specialiteiten: tajine en couscous betaal je gemiddeld rond de tien euro.

Meer weten? www.cafekifkif.com

#4 Botanische tuinen

Le Jardin Majorelle

De Majorelletuin, ontworpen door en vernoemd naar de Franse kunstenaar Jacques Majorelle, staat bekend om zijn kobaltblauwe accenten, kleurrijke planten uit de vijf continenten en spetterende fonteinen. Modeontwerper Yves Saint Laurent werd zelfs zo verliefd op de tuin, dat hij die in 1980 kocht. Zijn partner, Pierre Bergé, richtte na het overlijden van Yves Saint Laurent een stichting op die het behoud en beheer van de tuin op zich neemt. Als eerbetoon aan de Franse ontwerper vind je er vandaag het Musée Yves Saint Laurent. Verder herbergt de tuin ook nog een Berber Museum. Zeker een bezoekje waard dus!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jardin Majorelle (@jardinmajorellemarrakech) op

Le Jardin Secret

Veel minder toeristisch dan de Majorelletuin maar minstens even mooi is Le Jardin Secret. De groene ruimten, recent in ere hersteld, zijn onderverdeeld in een exotische en een islamitische tuin. Die laatste staat volledig in het teken van het geloof. De vierdelige lay-out van de tuin herbergt alle planten die in de Koran voorkomen en is op die manier bedoeld als metafoor voor de hemel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Le Jardin Secret Marrakech (@lejardinsecret_marrakech) op

#5 Traditionele hammam

Wie wilt ontspannen als een echte local doet dat in een traditionele hammam. Dit is een Oosters badhuis waar zowel mannen als vrouwen samenkomen voor ontspanning, reiniging, lichaamsverzorging of voor het uitwisselen van de laatste nieuwtjes. Bovendien zorgt het voor een boost van je immuunsysteem en krijgt je huid er een gezonde gloed van.

(Stagiaire Sofie Kegelaers)