How to: Zo haal jij winst uit je kleerkast

Geüpdatet op 22 april 2022 door Malvine Sevrin en ELLE België
How to: Zo haal jij winst uit je kleerkast

Heb jij ook last van een overvolle kast en een geplunderde bankrekening? Dan hebben wij voor jou oplossing: deze zomer maak jij plaats in je kast. Geen idee hoe eraan te beginnen? Lees dan zeker verder, wij helpen je op weg.

De eerste stap is altijd te moeilijkste, dus laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Vooraleer je kan beginnen met de verkoop van je kleren is het aan jou om alle kleding te sorteren. Hieronder vind je enkele tips die jou kunnen helpen:

  • Maak je kasten volledig leeg om een overzicht te krijgen van alle kleding die je over de jaren heen hebt verzameld. Wie weet vind je die ene blouse terug waar je al weken naar op zoek was, of vraag je je af waarom je in hemelsnaam die gestreepte jurk hebt gekocht die je toch nooit droeg.
  • Maak drie stapels: houden, wegdoen en verkopen. Volg de "één jaar regel": kleding die je het afgelopen jaar niet meer hebt gedragen, kan je beter verkopen of wegdoen. De kans dat je het stuk het komende jaar opnieuw zal dragen is zeer klein (ja, dit is wetenschappelijk bewezen!).

Eens je door alle kleding bent geraakt, kan je starten met de verkoop...

1/

Neem deel aan een kledingverkoop

Het is dan misschien met pijn in je hart dat je afstand doet van al die mooie stukken, maar weet dat je anderen gelukkig maakt met die ene top van Sonia Rykiel of die sneakers van Isabel Marant.

Nu heb je twee opties: of je neemt deel aan een kledingverkoop in je buurt of je organiseert er zelf een, al dan niet met enkele vriendinnen. Voor zij die het avontuur willen aangaan en hun eigen kledingverkoop willen organiseren, volgen enkele tips:

  • De plaats waar je de verkoop houdt is uiterst belangrijk. Je kan het bij je thuis doen of op een openbare plaats, bijvoorbeeld in de bar waar je altijd met je vriendinnen gaat. De gouden regel hierbij is: zorg dat de locatie gemakkelijk te vinden én toegankelijk is.
  • Het klinkt vanzelfsprekend, maar verkoop alleen kleding die je zelf in de winkel zou kopen. Items die beschadigd, verkleurd of verouderd zijn, doe je beter weg.
  • Wat de prijzen betreft, volg je best de regel "50% van de aankoopprijs".
  • Goede communicatie is het halve werk. Maak een evenement aan op Facebook en deel het massaal, nodig vrienden van vrienden en vriendinnen uit, druk posters af en verspreid deze in je buurt ... Hoe meer mensen weten over jouw evenement, hoe groter de kans dat je je stuks kan verkopen en je portemonnee kan vullen!

2/

Ga online

Tegenwoordig bestaan er heel wat sites en apps waar je kleding en accessoires kan aanbieden. Denk hierbij aan United warderobe, Vinted, Vide Dressing, Stay Clothes, Vestiaire Collective ... Vergroot je kansen om je stuks kwijt te raken en registreer je op de verschillende sites. Ongeacht het platform, de aanpak is vaak hetzelfde: maak een foto van de items die je wilt verkopen, bepaal de prijs en plaats een productomschrijving. Naast officiële sites zijn er ook veel Facebook-groepen waar je je kleding op kan verkopen. Ga hierbij op zoek naar groepen bij jou in de buurt.

3/

Red de planeet

Smijt oude kleding niet in de vuilbak, maar breng ze binnen bij tweedehandswinkels van Oxfam, Spullenhulp of gooi ze in een kledingcontainer. Door je oude kleding te doneren, help je niet alleen onze planeet, maar ook het goede doel. Oude kleren kan je ook terugbrengen naar winkels zoals H&M en & Other Stories die ze dan recyclen. Het voordeel hierbij is dat je in ruil voor je oude kleren korting krijgt op je volgende aankoop. Deze kan je achteraf aan je nichtje of vriendinnen geven, want vergeet niet: het is niet de bedoeling om je kast, na het opruimen, terug op te vullen. Wees sterk en weersta de verleiding!

(Stagiaire Kaat Monsieur)