Tournée Minerale: stijlvolle mocktails om de alchoholvrije periode door te komen

Geüpdatet op 6 februari 2023 door Lore Ginneberge
Tournée Minerale: stijlvolle mocktails om de alchoholvrije periode door te komen

Tournée Minerale gaat van start, tijd om enkele feestelijke, niet-alcoholische drankjes op tafel te toveren. 

1. Voor gemberliefhebbers

Het Belgische Gimber is een alcoholvrije drank met een gezonde kick. Het label deed recent onderzoek omtrent alcoholgebruik, en constateerde dat 8 op de 10 Belgen helemaal geen alcohol nodig hebben om zich te amuseren op evenementen. Ook vinden 6 op 10 Belgen dat er te weinig alcoholvrije alternatieven worden geserveerd op feestjes. Met deze heerlijke mix van Peruaanse gember, citroen en kruiden wil Dimitri Oosterlynck laten zien dat er alternatieven voor alcohol bestaan die smaak noch karakter missen. De Perfect Server (3 cl Gimber met bruisend water, ijsblokjes en een takje tijm) is niet alleen verleidelijk in zijn eenvoudige vorm, maar leent zich ook perfect voor verschillende originele mocktails.

tournée minérale mocktails alcoholvrije drankjes cocktails
Mocktail "Fresh Cucumber"

Recepten om uit te testen:

  • Sparkling Apple: Schenk 2 cl Gimber en voeg 10 cl bruisend appelsap en 5 cl bruiswater toe. Maak de mocktail compleet met een beetje decoratie door een plakje appel en een paar granaatappelpitten toe te voegen.
  • Gimberry: Schenk 2 cl Gimber in en voeg 5 cl veenbessensap, 10 cl kombucha en een takje rozemarijn toe ter decoratie.
  • Fresh Cucumber: Neem 2 cl Gimber. Voeg 4 cl basilicum en komkommersap toe en 15 cl koude groene thee. Werk af met verse basilicum en een schijfje komkommer.

2. Het chique Britse alternatief

Seedlip is de oplossing voor iedereen die een alcoholvrije optie wil die dynamisch proeft en stijlvol oogt. Met drie varianten heeft deze alcoholvrije drank uit Groot-Brittannië voor elk wat wils. Er is Seedlip Garden 108, dat met een mix pepermunt, rozemarijn en tijm heel wat power heeft. Seedlip Spice 94 bevat nog sterkere aroma's. Peper, kardemom en hints van citrusvruchten worden aangevuld met de bitterheid van eiken- en cashewschillen. Tot slot is er Seedlip Grove 42 met sinaasappel, citroengras, gember en citroen.

seedlip mocktail tournée minérale cocktail alcoholvrij
Mocktail "Teatime Cooler"

Recepten om uit te testen:

  • Tea time Cooler: Schenk 50 ml van Seedlip Garden 108 in een whiskyglas. Voeg 100 ml groene ijsthee en 10 ml rabarbersiroop toe. Versier met een stukje rabarberstengel.
  • Minosa: Giet 50 ml Seedlip Grove 42 in een fluitglas. Voeg 25 ml clementinesap toe en vul aan met spuitwater. Voeg ter versiering een eetbare bloem toe.
  • Cherry Blossom: Schenk in een glas versierd met een jasmijnbloem 60 ml Seedlip Spice 94 in. Voeg 10 ml kersensiroop en 30 ml gekoelde jasmijnthee toe.

3. Voor gin-lovers

No Ghost in a Bottle is een assortiment alcoholvrije, suikervrije en zoutvrije gins op basis van bloemen en kruiden. Deze gins gecreëerd door de Belg Ludwig Lampaert  zijn de eerste niet-alcoholische distillaten in z'n soort op de Belgische markt. Het gamma biedt een mooi alternatief voor wie weinig of geen alcohol drinkt, maar wel van uitgesproken drankjes houdt. Beide versies zijn een uitstekende basis voor mocktails.

tournée minerale mocktails
Mocktail "Ghost Flower"
  • Floral Delight is een delicate combinatie van bloemen en vruchten. De drank gaat perfect samen met een neutrale tonic (of club soda) in een glas gevuld met ijsblokjes en overgoten met wat rood fruit en een stukje verse appel.
  • Herbal Delight is een klassieke kruidenmengeling met een vleugje verse gember. Mix met een neutrale tonic of gemberbier, met een takje rozemarijn of een stukje roze pompelmoes als topping.

4. Kruidige en complexe mocktails

Ook Belgisch is Botaniets, het geesteskind van Alexander Hauben. Zijn doel? Een brede selectie gezonde(re) en gevarieerde dranken aanbieden zonder alcohol. Zo is er de Botaniets original en yuzu. Deze 0,0% Belgian Gins zijn drievoudig gedistilleerd en gemaakt van infusies van verse rozemarijn en gember, naast een mix van 9 botanicals, wat een heerlijk verfrissende, volledig alcoholvrije gin oplevert met een heerlijk kruidig aroma.

Botaniets mocktails
Botaniets
  • Niets Frappé: vul een cocktailglas met ijs met 50ml Botaniets Gin 0.0%, 5 verse groene muntblaadjes, 1⁄2 scheut espresso en 1 theelepel vloeibare suiker en meng.
  • Shady Grove: schenk 50 ml Botaniets Gin 0.0%, 50 ml Gingerbeer, 30 ml troebel appelsap en sap van een halve citroen in een ballonglas met 3 ijsblokjes en serveer met een basilicumblaadje.

5. Het meest veelzijdige aanbod

Lyre’s is er door onderzoek en tal van innovaties in geslaagd om een gamma op de markt te brengen dat haar alcoholische tegenhangers qua smaakbeleving quasi evenaart. Alle Lyre’s dranken vallen op door hun rijke en unieke boeket aan geur- en smaaknoten. Ze zien eruit, smaken, ruiken en walsen op je tong zoals het origineel. Een alternatief voor rum, amaretto, bourbon en zelfs absinthe... Er gaat een alcoholvrije wereld voor je open.

alcoholvrij
Lyre's
  • Non-alocholic Negroni: schenk 45 ml Lyre's Pink London Spirit, 30 ml Lyre's Aperitif Rosso, 15 ml Lyre's Italian Spritz en eventueel 2 scheutjes sinaasappelbitter in een glas met groot blok ijs en roer goed. Werk af met een appelsienschijfje
  • Dark cane: schenk 5cl Lyre’s Dark Cane in een glas, pers wat limoensap erbij, voeg een premium ginger beer toe en geniet van je non-alcoholische Dark & Stormy.

6. De gezondste mocktail

O’live, het Belgische ginmerk met mediterrane olijven als steringrediënt, viel al meermaals (inter)nationaal in de prijzen en verrast nu met een unieke 0,0%-variant 'The Innocent'. The Innocent lijkt misschien wel onschuldig, maar de smaak is even verslavend lekker als die van de originele variant. De 0,0%-versie wordt op precies dezelfde wijze gebrouwen als de originele O’live, met als enige verschil dat de alcohol op het einde weggefilterd wordt. Zonder toegevoegde suikers is dit niet alleen een promillevrij, maar ook een gezond alternatief tijdens de apero.

mocktails
O'Live Gin
  • The Innocent Collins: schenk 5 cl The Innocent in een glas met 2 cl citroensap, 2 cl suikersiroop en sodawater
  • Sweet Spiced Innocent: schenk 5 cl The Innocent, het sap van een halve limoen, 1 el honing en sodawater in een glas. Garneer met 2 partjes mandarijn, 4 bosbessen, een takje rozemarijn en een stukje gember

Met deze zeven alternatieven is er geen excuus om niet deel te nemen aan tournée minérale!