Foodie alert: Dit zijn de vijf grote food trends voor 2019

Gepubliceerd op 5 december 2018 door Maxine Detaellenaere
Foodie alert: Dit zijn de vijf grote food trends voor 2019

Matcha thee, cold brew koffie en jackfruit zijn zo 2018... Deze vijf food trends zal je volgend jaar overal zien verschijnen.

Net zoals in de mode duiken er ook op culinair vlak met de regelmaat van de klok nieuwe trends op. Maaltijdbezorgdienst UberEats analyseerde het laatste halfjaar meer dan 181 miljoen zoekopdrachten en ontdekte welke ingrediënten ons hart sneller zullen doen slaan in 2019:

1/

Eetbare bloemen

In het Instagram-tijdperk is hoe eten eruit ziet even belangrijk geworden als hoe het smaakt. Geen wonder dus dat gerechten steeds vaker met bloemen worden versierd. Er zijn heel wat eetbare bloemetjes waarmee ons bord kan worden opgefleurd, denk maar aan lavendel, komkommerkruid of hibiscus. Je kan ook alle kanten op met eetbare flora: in ijsblokjes om een cocktail net dat tikkeltje meer te geven, op doughnuts ter vervanging van de klassieke sprinkles, in een salade of zelfs als kers op de taart...

2/

Hennep

Wie dacht dat hennep enkel diende om t-shirts te maken voor geitenwollensokken-types heeft het goed mis. Hennep kan namelijk ook gegeten worden en zit op culinair vlak sterk in de lift. De zaden van de hennepplant zijn erg voedzaam, maar er wordt ook melk en thee verwerkt - en nee je wordt er gelukkig niet high van...

3/

Seitan

Veganistische gerechten zijn booming, velen onder ons gaan dan ook op zoek naar goede en lekkere vleesvervangers zoals seitan. Deze van oorsprong Japanse vleesvervanger bevat heel wat eiwitten en heeft een vezelrijke structuur, waardoor het wat op vlees lijkt. Seitan wordt bereid met tarwegluten die worden gekookt in een bouillon van zeewier, sojasaus en gember, wat het z'n hartige smaak geeft.

4/

Manakish

Dit platte brood lijkt op een soort pizzabodem waar tijm, kaas of gehakt aan wordt toegevoegd. Je kan er stukken van snijden zoals een pizza of het dubbelvouwen als een calzone. Manakish komt uit Libanon, waar vrouwen het traditioneel bakken in de oven en het beleggen met verschillende toppings als ontbijt, maar je kan het ook als lunch eten.

 

5/

Heem

In een heemmolecule, die je terugvindt in eiwitten van dierlijke oorsprong, zit een ijzeratoom dat vlees z'n typische 'bloederige' smaak geeft. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe ze plantaardig heem kunnen vervaardigen uit sojabonen. Daarmee kan men een vleessmaak geven aan vleesvervangers. Zo smaakt je veggie-burger dus net als een Big Mac.

Benieuwd naar lekkere recepten voor Kerstmis? Probeer deze drie vegetarische kerstreceptjes of deze feestelijke aperitiefhapjes uit.