Marjolijns Milaan Fashion Week dagboek: Dag 2

Gepubliceerd op 21 Februari 2014 door ELLE België
Marjolijns Milaan Fashion Week dagboek: Dag 2

milaanOver Karl Lagerfeld en Spongebob, cowboys en Schotse deernes. Milaan kleurde vandaag alle kleuren van de regenboog

7:30 - Ik word wakker door de oorverdovende wekker van iemand wat verder op de gang, spring in de douche en dwing mezelf naar de ontbijtzaal, voor een cappuccino en... wel, vooral voor een cappuccino. Het ontbijt in het hotel is niet om over naar huis te schrijven, dus doe ik dat ook niet.

08:15 - Terwijl ik me op mijn emails probeer te concentreren, bekijk ik beelden van collega's Carolien en Sofie vanop Mauritius, waar ze, as we speak, onze badpakken- en zomershoots fotograferen. Het ziet er veelbelovend uit. Ik stik van de jaloezie bij zoveel warmte en exotiek, tot ik hun met bruine smurrie ingesmeerde onderbenen zie, een anti-muggenmiddel, zo blijkt.

Schermafbeelding 2014-02-21 om 10.51.26

09:30 - Max mara defileert op wandelafstand van het hotel. De collectie lonkt naar Groot-Brittanië en Schotland, met tweeds, Prince of Wales ruiten en visgraatmotieven. De stukken moet je recto-verso zien, het mooist bij een wollen rok, met een achterpand in goudkleurig crocomotief, dat doorgetrokken wordt naar de knallende enkellaarsjes. De mantels zijn zoals steeds prachtig, in een interessante mix van materialen en technieken - een wollen mantel krijgt bijvoorbeeld onderaan een zachte strook matelassé. De mouwloze versie wordt komende winter ongetwijfeld een hit.

Max Mara RF14 0285 Max Mara RF14 0303 Max Mara RF14 0125

11:45 - De metro op naar de showroom van Woolrich, aan de andere kant van de stad. Eyecatcher is een opgezette ijsbeer, midden in de gigantische ruimte. 'This bear had a wonderful life which ended naturally'. Ok dan. In de collectie veel prachtige wollen en nylon parka's met ultrawarme bonten capuchons en mooie tricot. Stukken die ons doen hopen dat we volgend jaar wél een barre winter krijgen.

Schermafbeelding 2014-02-21 om 09.04.41 Schermafbeelding 2014-02-21 om 09.04.32 Schermafbeelding 2014-02-21 om 09.05.18

12:30 - De Fendi show is gelukkig vlakbij de showroom. Drones vliegen over onze hoofden en filmen het hele gebeuren, ze produceren ook een vervelend lawaai. Lagerfeld beschrijft de collectie zelf als 'couture universelle', niet vast te pinnen op plaats of tijd. Inspiratie was een song van Billie Holiday: Violets for your furs, dus werden bonten kragen en stola's versierd met orchideeën. De silhouetten zijn romantisch, in eerste passages eerder donker, daarna sijpelen zachte, schilderachtige kleuren binnen - een patchwork waarmee ook de muren van de zaal zijn beschilderd. De finale met fluwelen jurken, bedrukt met een soort futuristisch heelal, is prachtig.Fendi RF14 0397Fendi RF14 0643 Fendi RF14 0578 Fendi RF14 0807 Fendi RF14 0839

15:00 - In de showroom van het Italiaanse label Dondup overheersen zachte tinten, wit en pastel roze. Cocoonen is het thema, en dat doe je inderdaad het best in een snoezelige cardigan in alpaca of kasjmier.

16:00 - Rendez-vouz bij Philipp Plein, ik mis zondagavond zijn show hier in Milaan en dat vindt hij doodzonde. De Duitse, in Zwitserland wonende ontwerper heeft veel in zijn mars, dat wisten we na zijn indrukwekkende shows met Grace Jones en Iggy Azalea al. "Milaan heeft een nieuwe, sterke ontwerper nodig, dit is ons moment." Noir Comboy, zo heet de nieuwe wintercollectie, want, zo meent hij, wie wou als kind nu geen cowboy worden? Hij inspireerde zich op Django Unchained van Quentin Tarantino, op Arizona en Texas. Verwacht dus veel zwart, tartan en goud. En rodeo paarden, zoals bij de mannenshow eerder dit jaar. Al wou hij dat laatste niet bevestigen.

18:00 - We aperitieven in Cova, een van de oudste cafés van Milaan, in Via Montenapoleone, het modehart van de stad. Een authentiek adresje.

19:15 - Met wat moeite - om enige reden staan we, ondanks een uitnodiging, niet op de lijst van de jongen aan de deur - geraken we binnen op de presentatie van Pomellato. De nieuwe versie van de gekende juwelen schitteren zoals nooit tevoren, maar het wordt een blitzbezoek, we moesten ons haasten voor de show van Moschino.

20:00 - Jeremy Scott toont zijn eerste collectie voor het Italiaanse huis, iets wat ik in de drukte van het modenummer weken geleden over het hoofd heb gezien, want ik ben mijn uitnodiging vergeten aan te vragen. Dankzij de juiste Belgische connecties glip ik en samen met mijn collega toch binnen. We wachten en wachten en worden ongeduldig. Ook de fotografen worden lastig en beginnen te klappen en roepen. Na 40 minuten maakt Rita Ora haar intrede en krijgt een lauw applaus, Katy Perry, die pas om 20u50 verschijnt, moet het met boe-geroep en gefluit doen. Niet geheel onterecht, het getuigt van weinig respect naar de createur, Jeremy Scott toe, om zo lang op zich te laten wachten. Scott en Moschino, het blijkt een prima match. De modezot combineert twee iconen uit de twintigste eeuw: Ronald McDonald (ja, die van de burgers) en Coco Chanel. Het resultaat zijn tailleurs in het bekende rood en geel, met de gouden ark als het Moschino label groot op de rug.  Spongebob krijgt daarna de hoofdrol, Scott is en blijft een groot kind. En flesjes Buddweiser of dozen popcorn dienen als avondjurken. Een straffe die Jeremy Scott weet in te tomen, eens hij bezig is. Veruit de geestigste show van die seizoen. Moschino RF14 1865 Moschino RF14 1803 Moschino RF14 1909 Moschino RF14 2123 Moschino RF14 2023 Moschino RF14 2168 Moschino RF14 2305

21:00 - Klaar met werken en eindelijk tijd om te eten.