London Fashion Week Interview: Paul Smith

Geüpdatet op 17 Februari 2014 door Isabelle Vander Heyde
London Fashion Week Interview: Paul Smith

Paul SmithHoezo, bitchy? Backstage bij Paul Smith heerst een gemoedelijke sfeer, eentje die begint te pieken als de sympathieke ontwerper één en al glimlach binnenkomt. Nadat hij iedereen persoonlijk begroet en zich ervan verzekert dat elke persoon blij is (een uitgeput model krijgt zelfs een massage…), heeft hij tijd voor mij: 

 Wat is de boodschap van uw collectie dit seizoen? 

“Dat het een pràchtige collectie is… Haha, ik heb me laten inspireren door de beginjaren van mijn carrière, toen mode nog lekker rock ‘n roll was.”

Back to the roots dus, al vind ik de looks nu ook weer niet zo ruig. 

“Als ik het over rock’n roll heb, bedoel ik inderdaad geen gescheurde kleren met doodshoofden of zo. Ik heb het eerder over de sfeer die toen rond mode hing: mode was helemaal niet zo toegankelijk als nu, dus mensen moisten creatief zijn met wat ze hadden. Ze moesten experimenteren en dat levert soms prachtige resultaten op. Een vriendin van me ging bijvoorbeeld werken in de pyjama van haar man.”

 Daarom dus die vele pyjama’s… 

“Inderdaad, ik laat de show openen door een aantal zijden nachthemden en heb ook een kamerjas als mantel gebruikt. Verder vind je het experimentele van toen ook terug in de prints: die zijn gebaseerd op vintage behangpapier en tapijten.”

Even over de locatie: hoe belangrijk is het voor u om hier (de Saint Martins modeschool in Londen) te showen? 

“Enorm! Ik sta hier bijna elk jaar en vind het van levensbelang dat wij, de oude garde, naar Londen blijven komen. We hebben internationale aanhang en lokken die mee naar deze stad, zodat ook het nieuwe talent de nodige visibiliteit kan krijgen. Het feit dat ik in een school show, zet dat nog meer in de verf.”

Een oog op het roemrijke verleden dus, maar het andere op de toekomst gericht: een filosofie waarmee we helemaal akkoord gaan!

Schermafbeelding 2014-02-16 om 19.32.21
Model krijgt massage