Belgen op NYFW: model scout Carine Caillieret

Geüpdatet op 28 Juli 2014 door Isabelle Vander Heyde
Belgen op NYFW: model scout Carine Caillieret

CarineVoormalig model Carine Caillieret is directrice van het Brusselse modellenbureau IMM. Dit seizoen vergezelt ze vier van haar protégées in de New-Yorkse jungle -die er niet echt een blijkt te zijn. 

Ze lopen shows voor Tommy Hilfiger, Rodarte, Victoria Beckham, Alexander Wang, Helmut Lang. Ze zijn slechts prille twintigers: Lisa Verberght, Caroline Davis en Leila Nda, misschien wel hét toekomstige donkere topmodel. Carine Cailleret begeleidt en steunt ze ter plaatse, zonder hun ademruimte weg te nemen.

Of ze vanavond mogen uitgaan? Een luidkeelse lach:  “Ik verbied niets. Ze mogen dat zeker, maar ze zijn verstandig en weten dat ze hier zijn om te werken.” Deze week ontmoet ze ook enkele modellen die ze vertegenwoordigt in België, maar in het buitenland met een ander “moederbureau” werken. De uitgelezen kans om via hen Canadese of Braziliaanse gezichten te ontdekken die nog niet in Europa bekend zijn.

Hoe is het om een Belgisch model te zijn in New York? 

Het ritme: “New York is voor de meisjes veel cooler dan Paris. Eerst en vooral: New York is de eerste modeweek van het seizoen, Parijs de laatste. Wanneer je daar toekomt, is iedereen al uitgeput. Amerikanen spenderen ook minder tijd aan een modeshow: hier duurt het slechts 3 uur, tegenover 4 of 5 in Parijs.”

De vergoeding: “Ondanks het cliché worden modellen niet echt goed betaald in New York. Hoe prestigieuzer het merk, hoe lager het loon. De labels beschouwen het als een kans die ze modellen bieden om bekend te worden, een hele eer. De meisjes krijgen dan bijvoorbeeld kleren ter compensatie.”

New York, een verplichte doorgang/halte?: “Wie echt een succesvolle carrière voor ogen heeft, moet hier beginnen. Tegelijk gaat er binnenkort in de Verenigde Staten een nieuwe wet van kracht die meisjes van minder dan 18 jaar verbiedt om in modeshows te lopen. Dat is het einde van de nieuwe gezichten! Londen zal dan alle jonge, nieuwe talenten naar zich lokken.”

(st. WV via Elisabeth Clauss)