Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers

Geüpdatet op 20 april 2022 door Isabelle
Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers

Kunst en muziek gaan voor jou hand in hand en een driedaags festival moet je naast vette beats minstens evenveel creatieve ideeën, interessante ontmoetingen, nieuwe denkwijzen en uitdagende debatten opleveren. Sounds familiar? Dan zijn deze extravagante muziek- én kunstfestivals iets voor jou! Leuk extraatje: ze vinden vaak plaats op originele, exotische bestemmingen; 

1/

Burning Man (Nevada, Verenigde Staten)

Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers - 1

Wanneer? Van 27 augustus tot 4 september. 

Wat? Burning Man vindt plaats in de Black Rock Desert in Nevada en is in de eerste plaats een sociale ervaring en dan pas een muziekfestival. Bezoekers worden er aangemoedigd een tijdelijke gemeenschap -de Black Rock City- te vormen en zichzelf op een zo vrij mogelijke manier te uiten. Dat laatste kan doorheen muziek, maar ook experimentele kunstworkshops, uitgesproken kostuums of juist de complete afwezigheid van kledij. Radicale zelfexpressie staat centraal en dat levert heel wat kunstzinnige taferelen op. Aan het einde van de rit wordt traditioneel een Wicker Man in brand gestoken.

Sfeer? Een passage Burning Man betekent een haast buitenaardse ervaring die je dagenlang onderdompelt in de fantasie en hersenkronkels van anderen. Deelnemers omschrijven het als één grote trip -denk Alice In Wonderland, maar dan zonder al te veel kleren om het lijf… De laatste jaren hebben sterren het fotogenieke potentieel van het festival ontdekt en is de kans dan ook hoog om een schaars geklede Paris Hilton of Katy Perry rond het vreugdevuur te spotten. 

Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers - 2

Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers - 3

2/

Deep In The Woods  (Namen, België) 

Deep In The Woods 3

Wanneer? 8 tot 10 september in Heer, Namen.

Wat? DITW is naar eigen zeggen geen muziekfestival, wel een „chille plattelandspicnick voor muziek- en kunstliefhebbers". Bedoeling is banden te smeden tussen verschillende generaties, muziekgenres en kunststromingen. Dat alles uiteraard diep, heel diep in het bos.

Sfeer? Deep in the Woods krijgt zo’n 1 250 gasten verspreid over het weekend, de organisatoren houden het bewust kleinschalig en verkopen enkel weekendtickets. Maar daarvoor krijg je heel wat in de plaats: muziek, workshops, yogasessies, sauna en vooral rust, diep in de Waalse bossen.

Deep In The Woods 4

Deep In The Woods 1

Deep In The Woods 2

3/

Farm Festival (Somerset, Verenigd Koninkrijk)Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.17.11

Wanneer? 29 en 30 juli in Somerset, Verenigd Koninkrijk.

Wat? Dit festival wil bewust lokaal, ‘homemade’ en betaalbaar blijven. Bijna alles wat je er ziet - van het hoofdpodium tot de cider - is handgemaakt. Jong muziektalent krijgt alle kansen en naast muziek is er ook (letterlijk) ruimte om kunst, toneel en films te ontdekken in een idyllisch plattelandsdecor. Oh, en in Engeland durft het publiek al wel eens een verkleedpak uit de kast trekken op festivals. Wie zich zo’n ‘fancy dress’ wil aanmeten, wordt hier alvast niet scheef bekeken.

Sfeer? English countryside funk -denk Kate Moss die met haar hippe girlsquad een plattelandsfeestje bouwt…

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.17.59

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.17.45

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.16.47

4/

Horst Arts & Music Festival (Leuven)

Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers - 12

Wanneer? 8 en 9 september 2017.

Wat?Horst is een kunst- en muziekfestival rond het kasteel van Holsbeek in de buurt van Leuven. Het festival voert een waaier van artiesten ten tonele die zowel met elektronische muziek als beeldende kunsten uitpakken. Het Middeleeuwse gastkasteel doet dienst als canvas van dit unieke spektakel, bedoeling is immers het creëeren van “plaats-specieke” kunstwerken, oftewel nieuwe sferen in het aloude decor. De waterburcht zelf, de muziektorens, de grachten en het omringende groene weiland ogen werkelijk sprookjesachtig: geef je ogen de kost terwijl je oren in elektronische beats worden gedoopt! Daarnaast is er ook een changemakers podium waarop dagelijks inspirerende lezingen en debatten worden gevoerd over de rol van muziek, kunst en jeugdcultuur in de ontwikkeling van een stad. 

Sfeer? Sprookjesachtig, elegant en kunstzinnig. Ideaal voor fans van Cirque du Soleil en vette beats.

Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers - 13

5/

MEADOWS IN THE MOUNTAINS (Bulgarije) 

Meadows 4

Wanneer? Begin juni in Rhodope Mountains, Bulgarije. Schrap alvast de data voor 2018 in je agenda: van 7 tem 10 juni! 

Wat? Geen A-list line-up, wel veel dj’s en underground bands uit alle windstreken. Er valt genoeg muziek te ontdekken om tot de vroege uurtjes door te gaan én… je maakt het allemaal mee vanop een mistige bergtop!

Sfeer? Een dikke tien vanwege de magische locatie. Internationale bladen beschrijven de sfeer als een mix van Glastonbury en Burning Man, verwacht je dus aan een hoog artistiek en hippiegehalte. Alles staat in het teken van zen en mindfullness: yoga, meditatie, massage, tantraworkshops, cacaoceremonies. Enkel voor open geesten.

Meadows 5

Meadows 3

Meadows 2

Meadows 1

6/

POSITIVUS (Letland)

positivus

Wanneer? 14 en 16 juli.

Wat? Positivus vindt plaats in de pijnbossen langs het strand van Salacgriva, een pittoresk plaatsje in Letland. Het staat te boek als het grootste muziek- en kunstfestival van de Baltische Staten en combineert grote namen uit de pop en underground muziekwereld met opkomend talent uit de kunst- en danswereld. Je kan er zowel headbangen aan de hoofdpodia als relaxed cocktails slurpen in je hangmat of een verfrissende duik nemen om desbetreffende cocktail uit je systeem te werken… Extraatje bovenop de idyllische vakantiesetting zijn de vele dans- en creatieve workshops en de heuse markt die kleren en design van lokale artiesten te koop aanbieden.

Sfeer? Hippie strandsfeertje met een goede lading art vibes én heel wat design souvenirs achteraf.

positivus_2

positivus_3

7/

OFF Festival (Polen)

Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers - 22

Wanneer? Van 4 tot 6 augustus 2017.

Wat? OFF is een alternatief muziekfestival dat zowel toptalent van eigen (Poolse) bodem als internationale indie bands ten tonele voert. Het muzikale festijn geniet wereldwijde faam om haar eclectische lineup en om de vele nieuwe namen die het jaarlijks op de kaart weet te zetten. Dit jaar zijn dat onder andere PJ Harvey, Talib Kweli, Kwadrofonik i Artur Rojek, Helado Negro en Group A. Naast muziek krijgt ook kunst een belangrijke rol tijdens het driedaagse festival, dat na tien jaar de reputatie heeft vergaard een broeihaard voor innovatieve subculturen te zijn.

Sfeer? Het festival vindt plaats in de idyllische Three Lake Valley in het Poolse Katowice, maar echt mooi kan je de feestweide niet noemen. Je komt er dan ook om tussen twee muzikale acts door hevige debatten te voeren en de (kunst)wereld opnieuw uit te vinden, eerder dan je Instagram feed van fotogenieke plaatjes te voorzien.

Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers - 23

Dit zijn de beste festivals voor kunstliefhebbers - 24

8/