VIDEO. Computerprogramma transformeert zangeres

Gepubliceerd op 29 Januari 2014 door Laure Vandendaele
VIDEO. Computerprogramma transformeert zangeres

Nouveauparfum

Wat is tegenwoordig nog 'écht' in de videoclips die we dagelijks te zien krijgen? What you see, is in deze digitale tijden immers nog zelden what you get. Muzikante Boggie illustreert in de clip van 'Nouveau Parfum' hoe ook bewegende beelden gemanipuleerd worden om tot een generisch en toegankelijk eindresultaat te komen.

Van een overdreven gephotoshopt coverbeeld meer of minder kijken we al lang niet meer op. Maar ook bewegende beelden moeten er steeds meer aan geloven. Daarvoor bestemde computerprogramma's verdoezelen of veranderen de realiteit zodanig waardoor natuurlijke schoonheid slechts een illusie lijkt.

In de videoclip  van 'Nouveau Parfum' klaagt de Hongaarse muzikante Boggie deze verdoezelingspraktijken aan. De onopgemaakte Boggie uit het begin van de clip transformeert muisklik na muisklik en ondergaat langzaam maar zeker een complete gedaanteverwisseling. Hoewel de softwareprogramma uit deze clip niet echt is, bestaan er heel wat editing programma's  waarvoor dergelijke make-overs kinderspel zijn.