De battle van de couture sneakers: Dior vs Chanel

Geüpdatet op 11 Januari 2019 door Laure Vandendaele
De battle van de couture sneakers: Dior vs Chanel

couturesneaker copy

Is het een fashion faux pas om een paar sportschoenen onder een couturejurk te dragen? Dior en Chanel vinden alvast van niet. Beide modehuizen stuurden hun modellen met comfortabele couture sneakers aan de voeten de catwalk op.

Ding! Ding! Ding! In de linkerhoek trappelen de met bloemetjes bezette sneakers van Christian Dior vol ongeduld. Zij nemen het op tegen de comfy couture sneakers van Chanel. Welk paar wint voor jou het duel? Of zijn sneakers in combinatie met peperdure couture een teken van slechte smaak? Indien u er zo over denkt, hoeft u zich echter geen zorgen te maken. De kans dat u een dame gekleed in een couturejurk en met een paar sportschoenen aan de voeten richting bakker ziet hollen, is uiteindelijk zo goed als onbestaand. Couture is immers dat domein van de mode waarin de ontwerper zijn ongebreidelde creativiteit de vrije loop laat gaan en die fantasie vertaalt naar kostbare met de hand in elkaar gezette jurken die voor een leven op de catwalk, en met uitbreiding de rode loper bestemd zijn. Dus als Karl Lagerfeld dit seizoen droomt van een wereld waar zelfs een jonge bruid op de mooiste dag van haar leven voor comfortabel schoeisel kiest, laat hem dan. Ze zal in haar Chanel ensemble immers nooit aan stijl moeten inboeten. En dat is helemaal in lijn met het DNA van modehuis Chanel.

Maar...waar hebben we de combinatie sportschoen + jurk trouwens eerder gezien?

1/

 

Lily Allen - Christian Dior Couture SS14
Lily Allen - Christian Dior Couture SS14

Lily Allen zwoer in haar begindagen bij de jurk-sneakers combo. Karl Lagerfeld voelde wel wat voor de Britse rebel en benoemde haar in 2009 tot het gezicht van Chanels Coco Cocoon handtassencollectie. Tijdens haar korte periode als modemuze viel Allen flink wat kilo's af (we weten allemaal hoe Lagerfeld over zachte randjes denkt) en ruilde haar sneakers in voor elegante pumps die haar nieuwe, meer volwassen look moesten ondersteunen. Vijf jaar later combineert ook Raf Simons zijn couturejurken met sportief schoeisel, al schatten we de kans dat de ontwerper de mosterd bij gewezen popprinsesje Lily Allen ging halen eerder klein in.

2/

Runaway Bride  - Chanel Couture SS14
Runaway Bride - Chanel Couture SS14

Al in 1999 strikte Julia Robert de veters van haar sportschoenen die de Runaway Bride daarna onder een opzichtige trouwjurk verschool. Kwestie van vlotjes de benen te kunnen nemen in het geval dat ze alweer tegen haar zin voor het altaar belandde. Karl Lagerfeld geeft zijn seizoensbruid Cara Delevingne eveneens de kans om er zonder risico op een verstuikte enkel vanonder te muizen maar Cara liet de ontwerper, én haar schattige bruidsjonker, niet in de kou staan.