Philipp Plein kiest uitsluitend voor donkere modellen

Geüpdatet op 10 Januari 2014 door Laure Vandendaele
Philipp Plein kiest uitsluitend voor donkere modellen

PHILIPP PLEINfront

Enige vorm van provocatie is ontwerper Philipp Plein niet vreemd. Te weinig diversiteit in de modewereld? Dan werkt Plein voor zijn volgende collectie uitsluitend met donkere modellen. Een weinig genuanceerd statement en een tikkeltje kort door de bocht, helemaal in de stijl die we van deze 'rock & roll' designer gewend zijn. 

In 2013 kregen heel wat grote modehuizen bakken kritiek over zich heen omdat ze nog steeds te weinig donkere modellen voor hun catwalkshows boekten. 'Diversiteit' was dan ook één van dé sleutelwoorden van dat modejaar. Bling-ontwerper Philipp Plein bleef buiten schot door een stapje verder te gaan en als allereerste designer enkel modellen met een donkere huid de catwalk op te sturen. Ook voor de printcampagne werkt de Zwitser enkel samen met zwarte modellen.

Een pluim voor Plein

Een statement waarmee Philipp Plein wil provoceren. 'Ik teer op provocatie, verzet me tegen de normale gang van zaken en vermijd het voorspelbare.', aldus de ontwerper. 'Het was dan ook een bewuste keuze om met een uitsluitend  zwarte cast te werken. Door schijnbare tegenstrijdigheden zoals underground style en extreme luxe met elkaar te combineren wil ik grenzen verleggen en de conventionele gang van zaken overstijgen.' Of de ontwerper met deze vorm van positieve discriminatie een trend op de catwalks zal teweegbrengen, blijft maar de vraag. Het is in elk geval een verdienstelijke poging van deze 'meester provocateur'.

Het cliché dat modellen - ongeacht hun huidskleur - enkel overleven op sla, zien we door de lentecampagne van Plein dan weer wel bevestigd.

 LEES OOK: HOE MODIEUS IS DIVERSITEIT?