NYFW’s anti-trump boodschap

Geüpdatet op 16 Februari 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
NYFW’s anti-trump boodschap

In de modewereld bleef het lange tijd relatief stil rond het beleid van President Trump. Maar de afgelopen dagen bulkte de catwalk van de politieke statements. Een overzicht.

Sportlabels Nike en Adidas publiceerden eerder dit jaar al een statement waarin ze het inreisverbod van Donald Trump veroordeelden en ook François-Henri Pinault, CEO van de Kering groep (onder meer Gucci, Saint Laurent en Balenciaga), benadrukte via Twitter diversiteit aan te moedigen.

Het kan niet verwonderen dat een (overwegend) progressieve industrie als de mode #withher was, pro-Clinton dus. En anti-Trump. De CFDA, organisator van New York Fashion Week, kondigde maandag een samenwerking met Planned Parenthood aan, de non-profit organisatie die hun federale subsidies door het nieuw beleid dreigt te verliezen. Verschillende ontwerpers deelden roze badges uit met daarop 'Fashion stands with Planned Parenthood'. Baas over eigen lichaam dus.

Planned Parenthood, NYFW, geboortebeperking, CFDA
Foto: Getty Images

De vakwebsite Business of Fashion riep vorige week op om een witte bandana om te knopen, 'because we are  all #TiedTogether'. Een oproep tot solidariteit, los van seksualiteit, gender, ras of religie. Tommy Hilfiger integreerde de bandana vorige week in zijn show in LA en ook hier in New York dragen verschillende modellen het sjaaltje.

TiedTogether, witte bandana, Business of Fashion, solidariteit
Foto: BoF

Diversiteit: het woord van New York Fashion Week. Blank of zwart, mager of mollig, jong of oud, met of zonder hoofddoek, allen liepen ze zelfverzekerd over de catwalk in The Big Apple. En uiteraard kozen ook heel wat ontwerpers ervoor hun stem via slogans te laten horen. 'Fuck your wall'!