Wat was er (buiten Madonna) te zien op het NYFW debuut van Philipp Plein?

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Wat was er (buiten Madonna) te zien op het NYFW debuut van Philipp Plein?

De Duitse ontwerper Philipp Plein defileerde gisteren voor het eerst in New York en dat ging uiteraard gepaard met een heus spektakel. Nu al hét event van New York Fashion Week, en wel hierom.

De show en collectie waren een eerbetoon aan The Big Apple, dat hoort bij een debuut hier, zie Raf Simons voor Calvin Klein eerder deze week. Dus huurde Plein de New York Public Library af, al was het Statue of Liberty blijkbaar ook in de running. Daarvoor kreeg hij uiteindelijk geen groen licht, dus liet hij bij de uitnodiging een mini-versie van het standbeeld bezorgen. Ook leuk!

New York Public Library, Philipp Plein, Fashion Week, NYFW
Foto: Instagram @philippplein78

 

1/

 

Voor de styling van de show riep Plein de hulp in van Carine Roitfeld, voormalig hoofdredactrice van Vogue Paris. Sinds haar vertrek in 2011 werkte ze voornamelijk als freelance styliste, Global Fashion Director van Harper's Bazaar en aan haar eigen magazine, CR Fashion Book. Roitfeld zou ook geholpen hebben bij de casting van de show, en dat was er duidelijk aan te zien.

Carine Roitfeld, Jeremy Meeks, Philipp Plein, NYFW, New York, Fashion week, styling, model, criminal
Stylist Carine Roitfeld en model/ex-crimineel Jeremy Meeks. Foto: Instagram @carineroitfeld

2/
Diversiteit op de catwalk, het is een trend hier in New York. Zeker in een collectie die als eerbetoon aan de stad en haar internationale inwoners dient. Jeremy Meeks, ex-crimineel/hottie, liep mee, maar ook Sofia - dochter van Lionel - Richie, rappers Young Thug, Desiigner en Fetty Wap, American football speler Danny Amendola én Belgisch model Hanne Gaby, die vorige maand het taboe rond interseksualiteit doorbrak.

Philipp Plein, Hanne Gaby, NYFW, NYPL, model, interseksueel
Hanny Gaby in xl-skimantel

3/

Diversiteit, dat is natuurlijk ook een welgemeende fuck you naar de protectionistische koers die President Trump vaart. Nogal wat ontwerpers gaven hem de middenvinger, maar daarover later deze week meer. Ook Philipp Plein refereerde naar Trumps beleid, ondermeer met de slogan 'Let's make #NYFW great again'. Qua catchy oneliners zijn de twee overigens aan elkaar gewaagd, of wat dacht u van 'Plein made me do it' en 'The devil is jealous of me'... De hashtag #pleinforpresident is sinds gisterenavond trending.

Philipp Plein, fashion week, slogan, NYFW
Foto: Instagram @ahitofsarah

4/

Maar even terug naar buiten, want daar stonden we tenslotte een dik half uur te drummen vooraleer duidelijk was hoe en waar we binnen konden. Gebrekkige organisatie, vreemd, gezien die in handen was van een van de grootste internationale pr-bureaus. Of is die chaos een manier om een fuzz te creëren? Anyway, we waren er niet alleen en er was voor entertainment gezorgd, gelukkig maar. De naked cowboy zong er samen met enkele Elvis-imitators en op de trappen naar de bibliotheek werden we door een twintigtal levende Statues of Liberty verwelkomd, die door de kou bijna van de treden daverden.

Philipp Plein, NYPL, Fashion Week,
De Naked Cowboy en Elvis, enfin, één van de Elvissen

5/

Ook front row veel entertainment. Madonna liet meer dan een uur op zich wachten (zij mag dat, beweerde een fan naast me) en arriveerde uiteindelijk met xl-zonnebril in enkellange Philipp Plein ski-jas. Naast haar: lovebirds Kylie Jenner en Tyga. Elders zaten Paris Jackson, dochter van een overleden popster, Paris Hilton, achterkleindochter van een hotelbaron en Tiffany Trump, dochter van een president. Enkele modejournalisten die in de buurt van die laatste zaten, stapten prompt op of vroegen een andere zitplaats.

Philipp Plein, NYFW, Tyga, Kylie Jenner, Madonna
Tyga, Kylie Jenner en Madonna

6/

En de collectie? Die was dus een ode aan New York, aan de verschillende boroughs, van Manhattan tot de Bronx. Galajurken met prints van dollartekens, gecombineerd met stoere bomberjassen. Giga ski-jassen en mantels in mouton retourné. Lieslaarzen en hoodies, joggingbroeken met strass. Overal emblemen, doodskoppen, en opschriften: 'Plein Girls' en 'Neighborhood Kings'. Less is more? Ik dacht het niet.

Philipp Plein, NYFW, Plein girls

7/

Maar het allerbeste aan de show: de live muziek. Nas opende het defilé, wat enkele van onze collega's ertoe aanzette duchtig mee te rappen. Wij werden enthousiaster van de hoofdact: The Kills, de band van Alison Mosshart en Jamie Hince, de ex van Kate Moss. Want Philipp Plein is en blijft wel rock-'n-roll. Enfin, sort of.