Amerikaanse warenhuizen schrappen modelijn ‘First Daughter’ Ivanka Trump

Gepubliceerd op 6 Februari 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Amerikaanse warenhuizen schrappen modelijn ‘First Daughter’ Ivanka TrumpWASHINGTON, DC - JANUARY 20: Ivanka Trump and husband Jared Kushner dance at the Freedom Inaugural Ball at the Washington Convention Center January 20, 2017 in Washington, D.C. President Trump was sworn today as the 45th U.S. President. (Photo by Aaron P. Bernstein/Getty Images)

Verschillende grote modewarenhuizen in de VS dumpen het modelabel Ivanka Trump. De reden: een sterk terugvallende verkoop.

Zowel Neiman Marcus als Nordstrom kondigden aan de kleding- en accessoirelijn van de presidentsdochter niet langer te verkopen. De woordvoerders van beide modeketens haasten zich wel elke politieke connotatie te ontkennen.

"We verkopen duizenden merken, online alleen al meer dan tweeduizend", klinkt het bij Nordstrom. "Hun waarde in het bedrijf wordt regelmatig opnieuw geëvalueerd. Jaarlijks schrappen we tien procent van ons aanbod, om dat met nieuwe merken opnieuw op te vullen. Op basis van de cijfers van het merk Ivanka Trump, besloten we het dit seizoen niet opnieuw in te kopen." Op de webshop van het modewarenhuis zijn wel nog enkele items aan verminderde prijs te koop.

Gelijkaardige berichten bij het van oorsprong Texaanse Neiman Marcus. Terugvallende verkoopcijfers dus, géén politiek boycot, benadrukken beide warenhuizen. Hun beslissing zou niets te maken hebben met de steeds populairder wordende protestcampagne #GrabYourWallet, afgelopen najaar gelanceerd in de nasleep van de 'Grab them by the p*ssy' uitspraken van toen nog presidentskandidaat Donald Trump. Onder deze campagne roepen tegenstanders van zijn beleid op om geen producten meer te kopen van merken of winkels (ondermeer: Nordstrom) die de Trump-familie op de een of andere manier ondersteunen. Initiatiefneemster Shannon Coulter: "We verloren dan misschien in het stemhokje, aan de kassa kunnen we elke dag winnen."

Of hoe je als consument wel degelijk een stem hebt.