Dit moet je weten over de Women’s March on Washington

Gepubliceerd op 20 Januari 2017 door ELLE België
Dit moet je weten over de Women’s March on Washington©Refinery29

Zaterdag 21 januari zullen naar schatting 200.000 mensen deelnemen aan de Women’s March in Washington. Dat is de eerste volle dag van het presidentschap van Donald Trump.

De mars, waarvoor de opkomst groter zal zijn dan die voor de inhuldiging zelf, is een historisch event: de grootste protestactie ooit tegen een president.

  • De Mars is een moment van solidariteit, een moment van protest en een event dat mensen van alle leeftijden, rassen en achtergrond samenbrengt onder één boodschap: “Vrouwenrechten zijn mensenrechten.”
  • De Mars is een direct gevolg van de waaier aan seksistisch een haatdragende uitspraken die Trump deed over abortus en seksueel geweld, alsook zijn algemene houding tegenover vrouwen.
  • Het begon allemaal met een Facebook post van Teresa Shook, een gepensioneerde advocate uit Hawaii, die enkele vrienden uitnodigde om mee in Washington te gaan protesteren. Ondertussen hebben ongeveer 200.000 mensen laten weten dat ze meedoen.
  • Scarlett Johansson en Michael Moore zijn enkele van de gastsprekers tijdens de March, naast tal van vrouwelijke professoren, advocaten, schrijvers, activisten, journalisten, …
  • Nog celebs die hun wandelschoenen aantrekken en zich van hun meest politiek begane kant laten zien, zijn Cher, Katy Perry, Amy Schumer, Oliva Wild en America Ferrera.
feminisme Women's march on washington 11
@beyonce
  • Ook Beyoncé heeft via Facebook haar steun aan de Women’s March laten blijken. Wedden dat ‘All the single ladies’ ook wel zal klinken tijdens het wandelen?
  • Op modevlak zullen doorzichtige rugzakken een hoogdag beleven. Wegens veiligheidsmaatregelen zijn andere soort rugzakken of handtassen niet toegestaan. Willen de actievoerders meer dan een heupzakje meepakken, dan moeten ze dus een doorzichtige rugzak voorzien.
  • Na een Anti-Trump kerstjingle, heeft Fiona Apple nu ook een lied voor de March geschreven, getiteld “Tiny Hands.” Het lied is een reactie op Trumps vulgaire “grab’em by the pussy” uitspraak, de tekst bestaat uit welgeteld één zin: “We don’t want your tiny hands anywhere near our underpants.”
  • Moest je enorm gemotiveerd zijn om naar Washington af te zakken om deel te nemen of er toevallig al zijn, dan heb je naast je doorzichtige rugzak ook een plakkaat nodig. Refinery29  stelde enkele sprekende posters ter beschikking om te downloaden en mee te pakken.

(stagiaire: Isabelle Leempoels)