Bewezen: daarom kan je moeder je naam niet onthouden

Geüpdatet op 18 Januari 2017 door Isabelle Vander Heyde
Bewezen: daarom kan je moeder je naam niet onthouden

Geen paniek: het komt omdat ze van je houdt! 

“Bert, nee Sophie, nee Charlotte, aaaargh ik bedoel Julie…!” Ook al meegemaakt dat je moeder je volledige lijst broers en zussen afgaat voor ze op jouw naam kan komen? Je vriendje doet het trouwens ook wel eens, maar er blijkt geen reden voor paniek: ze hebben geen geheugenstoornissen en jij komt voor hen ook niet op de laatste plaats. De Amerikaanse neurowetenschapper Samantha Deffler wijdde een hele studie aan het fenomeen en kwam met hartverwarmende conclusies op de proppen.

Ons brein, zo blijkt, functioneert met “mappen”. Alle info die we hebben, zo ook de namen van zij die ons omringen, zitten in verschillende folders onderverdeeld: “familie”, “kennissen”, “vijanden”, enzovoort. Wanneer je een persoon aanspreekt, ga je eerst op zoek naar de juiste map, waaruit je vervolgens zijn of haar naam selecteert. Bij dat laatste loopt het wel eens mis. Wie te snel wil gaan, verstrooid is of hevige emoties -goed of slecht- ervaart, zal zich snel vergissen tussen de verschillende beschikbare namen. Wanneer je moeder de verkeerde naam roept, komt het dus gewoon omdat jij, net als je broers en zussen, gezellig samen in het mapje “familie” zitten -ze houdt evenveel van jullie allemaal! Grappig detail: heel veel mensen plaatsen hun huisdieren onbewust ook in de familiale folder, waardoor ze vaak eerst Coco, Max of Tinkerbell gaan noemen voor ze op de naam van hun eigen kind komen.

De theorie geldt trouwens ook voor relaties: iedere naam die ooit als “geliefde” werd gecategoriseerd, dreigt uit je mond te floepen wanneer je je huidige lief wil aanspreken. Extra alert zijn dus -en hem in het ergste geval dit artikel showen... 

Ross Rachel Emily