PETA wordt aandeelhouder bij Louis Vuitton

Gepubliceerd op 16 Januari 2017 door Elise
PETA wordt aandeelhouder bij Louis Vuitton

PETA zet haar strijd tegen dierenleed in de modewereld krachtig voort. De dierenrechtenorganisatie heeft zonet aandelen gekocht van het luxeconglomeraat LVMH en wil zo vermijden dat modehuis Louis Vuitton nog krokodillenleer gebruikt in zijn productie van luxegoederen.

LVMH

Louis Vuitton Moët Hennessy is het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten. Het Franse bedrijf is gevormd door een fusie van champagneproducent Moët et Chandon met cognacproducent Hennessy en later met modefabrikant Louis Vuitton. Modelabels die deel uitmaken van de groep zijn onder andere Céline, Donna Karan, Fendi, Givenchy, Kenzo, Marc Jacobs,...

Krokodillenleed 

Deze strategische zet van PETA komt niet als een verrassing. Een maand eerder gaven de activisten een video vrij waarin pijnlijk krokodillenleed in beeld werd gebracht. Het ging om een kweekboerderij (die met Louis Vuitton zou samenwerken) waar de reptielen in erbarmelijke omstandigheden werden ondergebracht om later geslacht te worden voor hun vel. De krokodillen zouden meedogenloos slecht behandeld worden.

Louis Vuitton krokodil

LV in de verdediging

Sylvie Bernard - LVMH's directeur inzake milieu - beweerde in een tegenreactie op PETA dat Louis Vuitton "geen wetenschap heeft van deze gruwelijke praktijken en dat zulke methodes geheel in tegenspraak zijn met Vuittons principes en regels".

Aandeelhouder

PETA bleek echter niet tevreden met het antwoord van LVMH. Door de aankoop van aandelen van het luxeconglomeraat verzekert de dierenrechtenorganisatie een plaatsje op vergaderingen onder aandeelhouders. Niet onbelangrijk, dus. Op die manier hoopt PETA labels van binnenuit te kunnen beïnvloeden.

In het verleden oefende de organisatie deze strategie succesvol uit bij modehuizen als Prada (die zijn gebruik van struisvogelleder drastisch aanpakte) en Hermès (die het krokodillenleer uit zijn beroemde Birkintassen bande).

"PETA zal er alles aan doen om LVMH te pushen om de verkoop van tassen, armbanden of schoenen uit krokodillenhuid te stoppen, van demonstraties op straat tot actieve deelname in meetings", liet de activistenvereniging weten.